15. 12. 2020 Bivalna enota nova hiša bo zopet bela cona

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

Pred nami je le še 15 dni leta 2020. Leto, ki nam je vsem zelo spremenilo naš način življenja in dela. Leto, ki nas je postavilo pred izzive, za katere si niti v sanjah nismo znali predstavljati, da obstajajo. Leto, ki se ga bomo spominjali po epidemiji in boju proti koronavirusni bolezni. Epidemiološka slika v državi še vedno ni ugodna, pa vendar smo v prejšnjem tednu pričeli z delno sprostitvijo obiskov v obeh enotah. Med stanovalcem in njihovim svojcem je potreben neposreden stik, zato obiske v obeh enotah organiziramo v vseh conah, ob upoštevanju vseh potrebnih zaščitnih ukrepov. Želimo si, da je vsak stanovalec v našem domu v mesecu decembru deležen vsaj enega obiska svojega najbližjega. Stanovalci in svojci nam na različne načine sporočate, da pozdravljate obiske in da ste neizmerno zadovoljni, da se lahko zopet osebno srečate.

Še vedno beležimo tako trend upadanja okuženih stanovalcev kot zaposlenih. Trenutno imamo tako v enoti Bokalce kot v enoti Kolezija okuženih 4 % vseh zaposlenih. Z nami še vedno vztrajajo prostovoljci OZ Rdečega križa Ljubljana, Slovenske filantropije, redovnice, za kar smo jim zelo hvaležni. Še posebej smo se v domu razveselili ponovne sprostitve javnega prevoza, saj to pomeni, da precejšnje število naših zaposlenih, študentov in prostovoljcev lahko zopet nemoteno prihaja v službo.

Zaposlene že od vsega začetka pojava virusa v našem domu redno testiramo v okviru rednih in kontrolnih testiranj stanovalcev posameznih bivalnih enot. V tem tednu smo v obeh enotah pričeli s tedenskim izvajanjem hitrih testov za vse zaposlene. Testiraje s hitrimi testi izvaja zunanji izvajalec, ki poskrbi tudi za nabavo testov in ustrezno poročanje. V domu upamo, da je zaupati strokovnim priporočilom in da bomo s hitrim testiranjem zaposlenih odkrili asimptomatske posameznike in na ta način preprečili nove vdore virusa v dom.

V obeh enotah konstantno izvajamo testiranja stanovalcev, pri katerih se pojavijo simptomi koronavirusne bolezni. Prav tako v skladu z navodili epidemiološke stroke izvajamo kontrolna testiranja vseh neokuženih stanovalcev v bivalnih enotah, kjer se je okužba pri stanovalcih ali zaposlenih že pojavila. Že drugi teden opažamo, da je pri kontrolnih brisih pozitivnih manj stanovalcev, kar je spodbuden podatek za vse nas. V enoti Kolezija imamo na današnji dan okuženih 10 % vseh stanovalcev, podatek je tudi v enoti Bokalce v primerjavi s prejšnjim tednom spodbudnejši, saj je okuženih 17 % vseh stanovalcev. Skupno je v obeh enotah do današnjega dne ozdravelo 190 stanovalcev.

V bivalni enoti nova hiša v zadnjem tednu ne beležimo več novih okužb, zato bomo 4 stanovalce, ki so še okuženi, preselili v rdečo cono tretjega nadstropja. V tem tednu bo tako bivalna enota nova hiša postala zopet bela cona, stanovalci se bodo lahko vrnili v svoje sobe, kar že nestrpno pričakujejo. Spremenil se bo tudi protokol obiskov, ki jih bomo za stanovalce nove hiše po večini ponovno izvajali v čajni kuhinji desno v pritličju nove hiše. Stanovalci bodo ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov lahko ponovno pričeli s sprehodi v senzornem parku. Življenje se bo počasi vrnilo v dokaj ustaljene tirnice.
Še vedno pa ostaja rdeča cona v bivalnih enotah drugega in tretjega nadstropja, kjer so trenutno nastanjeni okuženi stanovalci.

V domu skrbno pripravljamo tudi protokol za nove sprejeme stanovalcev, saj se je povpraševanje po nastanitvi v teh mrzlih zimskih dneh precej povečalo. Prav tako smo se prijavili na objavljen razpis za javna dela, saj ocenjujemo, da so javni delavci ključnega pomena pri zagotavljanju obiskov stanovalcem in vzdrževanju njihovega družabnega življenja.
Predvsem stanovalci bivalne enote nova hiša so z zanimanjem spremljali predavanje o Šrilanki, ki smo ga organizirali na zunanjih površinah doma. V teh dneh jim bomo tudi razdelili voščilnice, ki so jih izdelali učenci OŠ Vrhovci. Ker v letošnjem letu nismo organizirali tradicionalne novoletne zabave s srečelovom, bosta vse stanovalce v naslednjih dneh obiskala Božiček in dedek mraz ter jih obdarila z manjšo pozornostjo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nas je v preteklem tednu obvestilo, da bomo po pravnem prevzemu najkasneje do konca meseca decembra prejeli moderen aparat z UVC svetlobo mladega slovenskega podjetja UVC Solution, s katerim bomo še bolj kvalitetno in hitreje poskrbeli za ustrezno dezinfekcijo prostorov s pomočjo ultravijolične svetlobe v C-spektru. Z aparatom bomo tako lažje uničili bakterije, viruse in mikroorganizme.
Iskrena zahvala ameriški veleposlanici gospe Lyndi C. Blanchard za podporo slovenskemu gospodarstvu in prepoznavi slovenskega vrhunskega znanja in izumov. Stanovalci, zaposleni in svojci doma smo hvaležni, da nam je Veleposlaništvo ZDA doniralo aparat za dezinfekcijo. Iskrena zahvala tudi MDDSZ, ki je glede na ključ velikosti doma prepoznalo potrebo po dodelitvi navedenega aparata našemu domu.

V enoti Kolezija se za razumevanje in ponujeno roko v najtežjih trenutkih izbruha epidemije Covid 19 med stanovalci in zaposlenimi najlepše zahvaljujemo Slovenski škofovski konferenci, ki je v dom napotila 4 redovnice. Te so nesebično priskočile na pomoč našim zaposlenim v negi in oskrbi našim stanovalcem. Tri redovnice so svoje delo pri stanovalcih že zaključile in se vrnile k svojim vsakdanjim obveznostim. Ob prihajajočem dnevu Jezusovega rojstva jim želimo vse dobro in naj delijo z nami lepe spomine na skupno delo v času preizkušenj.

Vsem, ki prihajate v stik z našim domom, želimo mirne decembrske in praznične dni. Leto 2021 pa naj nam prinese cepivo in normalizacijo našega vsakdanjega življenja, da bomo v domu zopet deležni vsakdanjega vrveža in pristnih medosebnih stikov. Da bomo na okna zopet lahko namestili zavese, na stene slike, na mize prte, predvsem pa, da se bomo lahko zopet obiskovali in se poveselili, kot v domu znamo. Srečno 2021.

Da ostanete zdravi,
vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik