Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev

30.04.2020

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

Danes, 30. 4. 2020 smo bili domovi iz medijev obveščeni, da bomo lahko najkasneje do 11. 5. 2020 omogočili obiske našim stanovalcem ob zagotavljanju vseh varnostih pogojev in navodil. Pri izvajanju obiskov bomo morali upoštevati vsa strokovna priporočila strokovne skupine Vlade in navodila doma, na obiske se boste morali svojci predhodno najaviti. O vseh podrobnostih boste svojci seznanjeni v naslednjem tednu preko naše spletne in FB strani.

V domu omogočanje obiskov pozdravljamo, saj se zavedamo, da je neposreden stik s stanovalci zelo pomemben pri ohranjanju njihovega dobrega počutja. Verjamemo, da bomo s skupnimi močmi in visoko stopnjo samoodgovornosti nas vseh zopet omogočili našim stanovalcem čim bolj običajno bivanje in življenje. Istočasno se vam zahvaljujemo za vaše razumevanje, da ste nam stali ob strani in nas bodrili v teh težkih dneh, ko smo resnično vse napore vlagali v to, da smo še vedno dostojno in skrbno poskrbeli za naše stanovalce.

Da ostanete zdravi vam želi

Ekipa DSO Ljubljana Vič-Rudnik

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

29.04.2020

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

 Ker se zavedamo, da so osebni stiki stanovalcev z njihovimi bližnjimi izjemno pomembni, smo na strokovno komisijo, ki je pristojna za ustrezne strokovne podlage za izdajo navodil, naslovili pobudo, da preuči možnost varnih stikov ter nam v zvezi s tem čimprej tudi posreduje ustrezna navodila. Ko bomo navodila prejeli, vas bomo o tem nemudoma obvestili in stike tudi zagotovili.

Do prejetja ustreznih navodil bomo od 29. 4. 2020 dalje stanovalcem omogočili varne stike preko stekla. V enoti Bokalce bomo stike omogočili v stari hiši na vhodu iz ploščadi (zgornji vhod) in v novi hiši v čajni kuhinji desno, v enoti Kolezija pa pri oknu ob recepciji. Stike bomo posameznim stanovalcem omogočali 1 x tedensko ob delovnih dneh med 9 in 12 ter 13 in 15 uro po predhodni najavi v socialni službi doma. Za stanovalce, ki so zaradi koronavirusne bolezni nameščeni v izolaciji, bomo stike omogočili skozi okno sobe, kjer stanovalec prebiva, če mu to seveda dopušča trenutno zdravstveno stanje. Stike bomo po predhodni najavi v socialni službi doma izvedli 1 x tedensko, kot v zdravem delu doma.

Še vedno pa vabimo svojce, da nam sporočijo želje po video klicu v socialno službo, mogoče napišejo kakšno osebno sporočilo, pošljejo kakšno fotografijo, zaposleni v domu bomo poskrbeli, da bodo sporočila stanovalcem prebrana.

Skrb za stanovalce je v teh časih najbolj pomembna naloga vseh zaposlenih v našem domu. Zaposleni skrbno in profesionalno izvajamo vso potrebno oskrbo in zdravstveno nego ter jim poskušamo čim bolj polepšati dan. V času prvomajskih praznikov bodo glede na število zaporednih praznikov zaposleni razporejeni na delo v manjšem številu le 26. 4. in 3. 5., vse ostale praznične dni bo na delu enako število zaposlenih kot sicer ob delovnih dneh, da bomo lahko nemoteno izvedli delovni proces pri vseh stanovalcih.

Trenutno število oseb s potrjeno okužbo COVID-19 v našem domu: 12 stanovalcev in 1 zaposleni. 1 stanovalec je po dveh zaporednih negativnih brisih ozdravljen, prav tako so ozdravljeni 3 zaposleni. 21. 4. 2020 smo iz veselja, da so 4 stanovalci ozdravljeni, prehitro objavili število trenutno potrjenih oseb z okužbo COVID-19. V sistemu, v katerem ima zdravnica dostop do podatkov, so bili ti stanovalci na ta dan obarvani z zeleno barvo, kar pomeni, da so bili rezultati brisov negativni in postopek testiranja oz. analize vzorca zaključen, vendar pa po pojasnilih zdravstvenih delavcev, ki vnašajo in potrjujejo podatke, le-ti še niso bili zaključeni s strani pooblaščene osebe. Naslednji dan so bili žal pri treh stanovalcih brisi pozitivni, le eden je bil negativen. Zdravnica je o rezultatih obvestila svojce ter vsakemu posebej razložila razlog spremembe brisa.

Zaposleni dosledno upoštevamo vsa navodila in strokovne smernice, saj se zavedamo, da lahko le tako varno poskrbimo za stanovalce in v delovnem procesu ustrezno zaščitimo tudi sebe.

24. 4. 2020 smo v 75 domovih po Sloveniji zunaj doma na ustrezni razdalji in s predpisano zaščitno opremo izrazili nestrinjanje z enostranskimi odločitvami Ministrstva za zdravje z motom Nič o nas brez nas in naših stanovalcev. Ker ne želimo, da se domove pod krinko boja proti virusu preoblikuje v poceni negovalne bolnišnice z neustreznimi tehničnimi in kadrovskimi viri za izvedbo izolacij, povečane stroške pa prevali na pleča stanovalcev, bomo zahteve vseh domov v okviru Skupnosti socialnih zavodov Slovenije zbrali v peticiji, ki jo bo možno podpisati tako osebno kot prek spleta. Ko bo podpis peticije na voljo, vas bomo o tem obvestili.

Svojce ponovno prosimo, da za informacije o splošnem počutju stanovalcev pokličejo enkrat dnevno v posamezne bivalne enote, in sicer med 13.30 in 15.30 uro. Zaposleni vam bodo podali informacije v okviru svojih pristojnosti, za informacije o zdravljenju in predpisovanju terapij pa je pristojen zdravnik. Za informacije so vam vsak delovni dan med 13.00 in 14.30 uro po ustaljenih poteh dosegljivi tudi vodje tima DMS.

Vljudno vas prosimo, da za informacije o počutju pokličete le enkrat dnevno, saj vam zagotavljamo, da o vsaki spremembi zdravstvenega stanja vašega bližnjega vedno najprej pokličemo kontaktno osebo, ki ste jo navedli ob sprejemu. V teh dneh se moramo zaposleni zaradi trenutnih razmer namreč še bolj posvečati stanovalcem in skrbeti za njihovo dobro počutje, za kar smo prepričani, da je tudi vaša želja in da nas pri teh namerah podpirate.

Da ostanete zdravi, vam želi

ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

21.04.2020

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

Vstopili smo v sedmi teden, ko je naš dom popolnoma zaprt za obiske. Zavedamo se, da ste stanovalci, svojci in prijatelji naših stanovalcev v hudi stiski, ker ne morete obiskati svojih najdražjih, vendar v trenutni situaciji to žal ni mogoče. Vsem se ob tem zahvaljujemo za razumevanje! Zagotavljamo vam, da stanovalcem naši usposobljeni strokovni delavci in sodelavci s pogovori, z dotiki prek tehnik bazalne stimulacije lajšajo morebitne stiske in obremenitve zaradi osamitve.

Skrb za stanovalce je v teh časih najbolj pomembna naloga vseh zaposlenih v našem domu. Zaposleni skrbno in profesionalno izvajamo vso potrebno oskrbo in zdravstveno nego ter jim poskušamo čim bolj polepšati dan. Pri tem nam že tretji teden pri izvajanju delovnih procesov pomaga pet dodatnih zaposlenih iz UKC Ljubljana in diplomirana medicinska sestra prostovoljka. Večino časa so za izvajanje osnovne zdravstvene dejavnosti v domu prisotne tudi tri zdravnice iz ZD Ljubljana Vič – Rudnik.

Okužbo dobro obvladujemo, saj imamo na današnji dan v domu potrjeno okužbo pri 8 stanovalcih in enem zaposlenem, trije do sedaj okuženi zaposleni pa so bili na zadnjih testih negativni in se bodo v skladu z navodili osebnega zdravnika in epidemiologa kmalu vrnili nazaj na delo, kar nas zelo veseli. Pri večini stanovalcev se bolezen še vedno izraža v milejši obliki (povišana telesna temperatura). Zdravljenje bolnikov izvajata domski zdravnici v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki iz UKC Ljubljana.

Zaradi pojava virusa COVID-19 so stanovalci v obeh enotah še vedno v samoizolaciji, vse skupinske dejavnosti so ukinjene, še vedno pa jim skuhamo kavo in jim prinesemo tudi vse naročene izdelke, ki bi jih sicer svojci kupovali v kavarnici. Javni delavci stanovalcem prebirajo zanimivosti iz naročenih časopisov, se z njimi pogovorijo o vsakdanjih stvareh in jih vozijo ali spremljajo na sprehodih v domskem parku. Še naprej jih spodbujamo k individualnim zaposlitvenim dejavnostim v njihovih sobah, jim priskrbimo križanke, knjige in potrebščine za ročna dela. Predvajamo jim tudi glasbo in poskrbimo, da so prek telekomunikacijskih naprav tudi stanovalci z demenco v stiku s svojci, ki si to zaželijo. Redno jim nudimo raznovrstno in zdravstvenemu stanju primerno prehrano in napitke ter jim po navodilu zdravnice apliciramo dovoljene odmerke vitamina D. Vseskozi budno spremljamo zdravstveno stanje vseh stanovalcev in ob morebitnih znakih okužbe z virusom COVID-19 nemudoma ukrepamo tako, da stanovalcu odvzamemo bris, ta pa do izvida počaka v ločenih prostorih.

Vse svojce o kakršnemkoli poslabšanju stanja nemudoma individualno obvestimo po ustaljenih poteh. Če želi kdo od svojcev izvedeti še več informacij o počutju in zdravstvenem stanju svojega sorodnika, naj nas kontaktira enkrat dnevno, v bivalnih enotah praviloma v popoldanskih urah, po ustaljenih poteh in podali mu bomo vse informacije o sorodniku.

Ob pojavu epidemije nam je zaščitne opreme primanjkovalo, zato smo bili zelo veseli donacij podjetij in posameznikov, ki so nam in nam še vedno potrebno opremo tudi darujejo. Zaščitno opremo sicer prejemamo iz državnih rezerv ali jo po precej višjih cenah kot pred epidemijo kupujemo sami na trgu. Trenutno imamo na voljo opremo za tekoče varno opravljanje oskrbe in zdravstvene nege stanovalcev.

Še vedno velja prepoved sprejemanja paketov za stanovalce. Ponovno pozivamo vse svojce, ki še vedno poskušajo na skrivaj prinašati stvari stanovalcem, da s tovrstnim ravnanjem prenehajo, saj na ta način ogrožajo stanovalce in zaposlene ter nenazadnje tudi sebe. Ker do tovrstnih poskusov še vedno prihaja, imamo še vedno urejeno pogodbeno razmerje z varnostno službo, ki preprečuje vnos stvari v dom.

Trenutne situacije bo enkrat konec. Koronavirus je že in še bo spremenil naše odnose, naš pogled na svet. V tem težkem času vam želimo izreči priznanje za razumevanje in se vam hkrati zahvaliti za vse spodbudne besede, ki nam jih pošiljate. Ne glede na vso sodobno tehniko pa vabimo svojce, da svojim najbližjim napišejo pismo, razglednico, jim priložijo kakšno fotografijo, posnamejo sporočilo. Zaposleni bomo stanovalcem z veseljem pomagali prebrati vso prejeto pošto in jim predvajali vsa prejeta sporočila svojcev. Res je, da nič ne more v celoti nadomestiti osebnih stikov, pa vendar že samo občutek, da se jih je nekdo spomnil, da mu je mar, vnaša v naša življenja in življenja stanovalcev toplino in stke nevidne in še kako potrebne vezi.

Veselimo se dneva, ko bomo ponovno odprli vrata našega doma.

Ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

14.04.2020

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

Vstopili smo v šesti teden, ko je naš dom popolnoma zaprt za obiske. Verjamemo, da bi se stanovalci in seveda tudi vi, svojci in prijatelji, zelo razveselili osebnih stikov v času velikonočnih praznikov. Žal to zaradi trenutne epidemije ni bilo mogoče. Kanček vzdušja smo stanovalcem pričarali zaposleni z velikonočnim zajtrkom, prav tako ni manjkala niti okusna potica.

V domu zelo skrbno upoštevamo vsa navodila in strokovne smernice ter ukrepe resornega ministrstva, Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. V prostorih za izolacijo delovni proces vedno izvajajo isti zaposleni, ki so ločeni tudi od ostalih zaposlenih. V prostorih izolacije kljub stalni uporabi zaščitne opreme, samoizolaciji stanovalcev in strogih ukrepih čiščenja in razkuževanja poskrbimo, da so stanovalci deležni varne in dostojne oskrbe in zdravstvene nege, da prejmejo želene priboljške ter so dnevno ob oknu na prijetnem spomladanskem sončku in svežem zraku.

Že drugi teden nam v zdravem delu doma pri izvajanju delovnih procesov pomaga pet dodatnih zaposlenih iz UKC Ljubljana, študenta šestega letnika medicinske fakultete in diplomirana medicinska sestra prostovoljka. Večino časa so za izvajanje osnovne zdravstvene dejavnosti v domu tri zdravnice iz ZD Ljubljana Vič – Rudnik. Redno sodelujemo z epidemiologinjo in upoštevamo vsa njena navodila. O spremembah v domu redno poročamo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Od 17. 3. 2020 imamo v domu potrjeno okužbo na COVID-19 pri stanovalcih in zaposlenih, in sicer je na današnji dan ta še vedno potrjena pri 12 stanovalcih in štirih zaposlenih. Pri večini stanovalcev se bolezen izraža v milejši obliki (povišana telesna temperatura). Le en stanovalec v tem trenutku potrebuje dodatno zdravstveno oskrbo v domu. Zdravljenje bolnikov izvajata domski zdravnici v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki iz UKC Ljubljana. Vsi okuženi zaposleni so še vedno doma v samoizolaciji, dobro okrevajo in komaj čakajo, da se spet vrnejo na delo.

Zaradi pojava COVID-19 so stanovalci v obeh enotah še vedno v samoizolaciji, vse skupinske dejavnosti so ukinjene, še vedno pa jih ob lepem vremenu peljemo na svež zrak, skuhamo kavo, priskrbimo priboljške, če to želijo, omogočimo videoklice z njihovimi bližnjimi. Redno jim zagotavljamo raznovrstno in zdravstvenemu stanju primerno prehrano in napitke in jim po navodilu zdravnice apliciramo dovoljene odmerke vitamina D. Vseskozi budno spremljamo zdravstveno stanje vseh stanovalcev in ob morebitnih znakih okužbe z virusom COVID-19 nemudoma ukrepamo tako, da stanovalcu odvzamemo bris, ta pa do izvida počaka v ločenih prostorih. S stanovalci se o trenutnem stanju veliko pogovarjamo in jim v primeru izraženih stisk nudimo ustrezno pomoč, po potrebi tudi kontaktiramo njihove svojce.

Zagotavljamo vam, da vse svojce o kakršnemkoli poslabšanju stanja nemudoma individualno obvestimo po ustaljenih poteh. Če želi kdo od svojcev izvedeti še več informacij o počutju in zdravstvenem stanju svojega sorodnika, naj nas kontaktira enkrat dnevno po ustaljenih poteh in podali mu bomo vse informacije o sorodniku.

Zaščitno opremo prejemamo iz državnih rezerv ali jo sami kupujemo na trgu. Se pa še vedno najdejo podjetja in posamezniki, ki nam potrebno opremo tudi darujejo, za kar smo neizmerno hvaležni in se jim zahvaljujemo.

Še vedno velja prepoved sprejemanja paketov za stanovalce. Prav tako stanovalcem, ki so redni naročniki časopisa, v skladu z navodili Ministrstva za zdravje tega vročimo po pretečenih 72 urah. Ponovno pozivamo vse svojce, ki še vedno poskušajo na skrivaj prinašati stvari stanovalcem, da s tovrstnim ravnanjem prenehajo, saj na ta način ogrožajo stanovalce in zaposlene ter nenazadnje tudi sebe. Ker do tovrstnih poskusov še vedno prihaja, imamo še vedno urejeno pogodbeno razmerje z varnostno službo, ki preprečuje vnos stvari v dom.

Trenutne situacije bo enkrat konec. Koronavirus je že in še bo spremenil naše odnose, naš pogled na svet. V tem težkem času vam želimo izreči priznanje za razumevanje in se vam hkrati zahvaliti za vse spodbudne besede.

Veselimo se dneva, ko bomo ponovno odprli vrata našega doma.

Ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik