Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

21.04.2020

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

Vstopili smo v sedmi teden, ko je naš dom popolnoma zaprt za obiske. Zavedamo se, da ste stanovalci, svojci in prijatelji naših stanovalcev v hudi stiski, ker ne morete obiskati svojih najdražjih, vendar v trenutni situaciji to žal ni mogoče. Vsem se ob tem zahvaljujemo za razumevanje! Zagotavljamo vam, da stanovalcem naši usposobljeni strokovni delavci in sodelavci s pogovori, z dotiki prek tehnik bazalne stimulacije lajšajo morebitne stiske in obremenitve zaradi osamitve.

Skrb za stanovalce je v teh časih najbolj pomembna naloga vseh zaposlenih v našem domu. Zaposleni skrbno in profesionalno izvajamo vso potrebno oskrbo in zdravstveno nego ter jim poskušamo čim bolj polepšati dan. Pri tem nam že tretji teden pri izvajanju delovnih procesov pomaga pet dodatnih zaposlenih iz UKC Ljubljana in diplomirana medicinska sestra prostovoljka. Večino časa so za izvajanje osnovne zdravstvene dejavnosti v domu prisotne tudi tri zdravnice iz ZD Ljubljana Vič – Rudnik.

Okužbo dobro obvladujemo, saj imamo na današnji dan v domu potrjeno okužbo pri 8 stanovalcih in enem zaposlenem, trije do sedaj okuženi zaposleni pa so bili na zadnjih testih negativni in se bodo v skladu z navodili osebnega zdravnika in epidemiologa kmalu vrnili nazaj na delo, kar nas zelo veseli. Pri večini stanovalcev se bolezen še vedno izraža v milejši obliki (povišana telesna temperatura). Zdravljenje bolnikov izvajata domski zdravnici v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki iz UKC Ljubljana.

Zaradi pojava virusa COVID-19 so stanovalci v obeh enotah še vedno v samoizolaciji, vse skupinske dejavnosti so ukinjene, še vedno pa jim skuhamo kavo in jim prinesemo tudi vse naročene izdelke, ki bi jih sicer svojci kupovali v kavarnici. Javni delavci stanovalcem prebirajo zanimivosti iz naročenih časopisov, se z njimi pogovorijo o vsakdanjih stvareh in jih vozijo ali spremljajo na sprehodih v domskem parku. Še naprej jih spodbujamo k individualnim zaposlitvenim dejavnostim v njihovih sobah, jim priskrbimo križanke, knjige in potrebščine za ročna dela. Predvajamo jim tudi glasbo in poskrbimo, da so prek telekomunikacijskih naprav tudi stanovalci z demenco v stiku s svojci, ki si to zaželijo. Redno jim nudimo raznovrstno in zdravstvenemu stanju primerno prehrano in napitke ter jim po navodilu zdravnice apliciramo dovoljene odmerke vitamina D. Vseskozi budno spremljamo zdravstveno stanje vseh stanovalcev in ob morebitnih znakih okužbe z virusom COVID-19 nemudoma ukrepamo tako, da stanovalcu odvzamemo bris, ta pa do izvida počaka v ločenih prostorih.

Vse svojce o kakršnemkoli poslabšanju stanja nemudoma individualno obvestimo po ustaljenih poteh. Če želi kdo od svojcev izvedeti še več informacij o počutju in zdravstvenem stanju svojega sorodnika, naj nas kontaktira enkrat dnevno, v bivalnih enotah praviloma v popoldanskih urah, po ustaljenih poteh in podali mu bomo vse informacije o sorodniku.

Ob pojavu epidemije nam je zaščitne opreme primanjkovalo, zato smo bili zelo veseli donacij podjetij in posameznikov, ki so nam in nam še vedno potrebno opremo tudi darujejo. Zaščitno opremo sicer prejemamo iz državnih rezerv ali jo po precej višjih cenah kot pred epidemijo kupujemo sami na trgu. Trenutno imamo na voljo opremo za tekoče varno opravljanje oskrbe in zdravstvene nege stanovalcev.

Še vedno velja prepoved sprejemanja paketov za stanovalce. Ponovno pozivamo vse svojce, ki še vedno poskušajo na skrivaj prinašati stvari stanovalcem, da s tovrstnim ravnanjem prenehajo, saj na ta način ogrožajo stanovalce in zaposlene ter nenazadnje tudi sebe. Ker do tovrstnih poskusov še vedno prihaja, imamo še vedno urejeno pogodbeno razmerje z varnostno službo, ki preprečuje vnos stvari v dom.

Trenutne situacije bo enkrat konec. Koronavirus je že in še bo spremenil naše odnose, naš pogled na svet. V tem težkem času vam želimo izreči priznanje za razumevanje in se vam hkrati zahvaliti za vse spodbudne besede, ki nam jih pošiljate. Ne glede na vso sodobno tehniko pa vabimo svojce, da svojim najbližjim napišejo pismo, razglednico, jim priložijo kakšno fotografijo, posnamejo sporočilo. Zaposleni bomo stanovalcem z veseljem pomagali prebrati vso prejeto pošto in jim predvajali vsa prejeta sporočila svojcev. Res je, da nič ne more v celoti nadomestiti osebnih stikov, pa vendar že samo občutek, da se jih je nekdo spomnil, da mu je mar, vnaša v naša življenja in življenja stanovalcev toplino in stke nevidne in še kako potrebne vezi.

Veselimo se dneva, ko bomo ponovno odprli vrata našega doma.

Ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik