Vitamin D

Strokovnjaki so ugotovili, da vitamin D zmanjšuje možnost vdora virusa Covid-19 v telo. Podjetje Sensilab je prepoznalo potrebo po uživanju vitamina D pri starostnikih in zaposlenih, ki delamo z njimi. V prejšnjem tednu so nam darovali njihov izdelek Vitamin D3 4000 za vse stanovalce in zaposlene v obeh enotah. Stanovalci in zaposleni se zahvaljujemo za darovan izdelek. Iskrena hvala.

V domu bomo vsekakor poskrbeli, da bodo tako stanovalci kot zaposleni prejeli darovane odmerke vitamina D.

20. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

 1. 11. 2020 Kako omejiti širjenje virusa?

 

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

v teh dneh smo bili velikokrat vprašani, kaj bi nam pomagalo omejiti širjenje virusa. Po našem skromnem laičnem prepričanju vsekakor boljša epidemiološka slika v okolju, orodje za odkrivanje okužbe pri asimptomatskih posameznikih (stanovalcih, zaposlenih …), ki nimajo nobenih znakov okužbe s Covid-19 in zunanje enote za Covid pozitivne stanovalce. Iz izkušenj drugih domov namreč izhaja, da je domovom, ki so okužene stanovalce umaknili iz domov, uspelo zamejiti širjenje okužbe ter organizirati delovni proces na način, da so se stanovalci lahko po ozdravitvi vrnili v svoje sobe, v sobe, ki jim pomenijo dom. Pozdravljamo periodično testiranje zdravstvenih delavcev na prisotnost virusa in zaupamo strokovnjakom, da je to pravo orodje za prepoznavanje okužbe pri asimptomatskih posameznikih. V teh časih je namreč zaupanje ključnega pomena in s tem, ko bodo teste izvajali za to usposobljene in imenovane zdravstvene ustanove, to zaupanje še bolj krepimo. Potrebujemo namreč podporo vseh deležnikov, nenazadnje tudi v smislu komuniciranja, da bomo zmogli, čeprav je v tem trenutku težko. Glede na epidemiološko stanje v državi je namreč verjetnost vdora okužbe v dom kljub upoštevanju vseh priporočil velika, iluzorno je pričakovati, da se to ne bo zgodilo. In ko okužba pride, se razširi, ker je takšna narava virusa, ker domovi niso grajeni za izvajanje tovrstne oskrbe, ker ne moremo v celoti preprečiti prenosa med stanovalci. Stanovalci v domu živijo, se obiskujejo, se rokujejo, si med seboj pomagajo, ker je to njihov dom in njihov način življenja. Virus se razširi kljub temu, da upoštevamo priporočila stroke in kljub temu, da delamo dobro. Delamo vse, kar je v naši moči, ker smo se naučili rokovati z osebno varovalno opremo in ker nam je mar.

 

Enota Bokalce

Dne 19. 11. 2020 smo izvedli kontrolne teste pri stanovalcih in zaposlenih prvega in drugega nadstropja bivalne enote nova hiša. Rezultati so bili žal pozitivni pri 39 stanovalcih in 5 zaposlenih. Na današnji dan tako v enoti Bokalce beležimo okužbo pri 108 stanovalcih, od tega je 1 na zdravljenju v bolnišnici, 11 stanovalcev je ozdravelo, kar nas še posebej veseli. Okuženih je tudi 25 zaposlenih, 7 zaposlenih je že ozdravelo in so se vrnili nazaj na delo. Številke se dnevno spreminjajo, okuženih je na današnji dan tako 29 % vseh stanovalcev in 10,7 % vseh zaposlenih.

Stanje v drugih bivalnih enotah je zaenkrat stabilno, v zadnjem dnevu v drugih bivalnih enotah ne beležimo dodatnih okužb pri stanovalcih.

Večina okuženih je brez kakršnikoli znakov okužbe. Stanovalci so veseli videoklicev in stikov s svojimi svojci na daljavo preko balkona, veseli so prinesenih dobrot in raznih drugih sporočil, poslanih slik, pozdravljajo pogovore s psihoterapevtko, ki prihaja v dom enkrat tedensko. Zaposleni z veliko mero sočutja pristopajo k stanovalcem, se jim predstavijo, ko stopajo v stik z njimi. Stanovalcem tudi veliko pomeni, da kljub temu, da so zaposleni oblečeni v osebno varovalno opremo, vedo, kdo se pogovarja z njimi.

 

V domu poskušamo po naših najboljših močeh o vseh spremembah zdravstvenega stanja, pozitivnih rezultatih brisov in preselitvah stanovalcev individualno obveščati svojce. Za informacije o trenutnem počutju lahko svojci pokličete:

 

Bivalna enota drugo nadstropje

Dušan Dumič, vodja tima – DMS, 01 4770 926, vsak delovni dan med 13 in 14.30 uro ali

Dežurna medicinska sestra 01 4770 644, vsak dan med 13 in 14.00 uro

 

Bivalna enota nova hiša

Ivanka Benko, vodja tima DMS, 01 4770 666, vsak delovni dan med 13 in 14.30 uro ali

Medicinska sestra v rdeči coni, 01 4770 722, vsak dan med 13.30 in 14.15 uro

 

V ostalih bivalnih enotah poteka obveščanje po ustaljenem urniku, prav tako lahko svojci naročate videoklice, kot je bilo opisano v prejšnjih sporočilih.

 

Enota Kolezija

Dne 19. 11. 2020 in 20. 11. 2020 smo bivalnih enotah AII in C izvedli kontrolne brise pri stanovalcih in zaposlenih. V navedenih bivalnih enotah so bili izvidi pozitivni pri 7 stanovalcih. Na današnji dan imamo tako v enoti Kolezija 36 okuženih stanovalcev in 13 zaposlenih, 17 stanovalcev je ozdravelo in so bili preseljeni v čisti del doma oz. belo cono, 2 stanovalca sta na zdravljenju v bolnišnici. Na delo se je vrnilo tudi 19 zaposlenih. Številke se dnevno spreminjajo, okuženih je na današnji dan tako 18 % vseh stanovalcev in 10 % vseh zaposlenih.

 

Tudi v enoti Kolezija stanovalci pozdravljajo ponujeno psihoterapevtsko pomoč v obliki razbremenilnih pogovorov. Veseli so videoklicev, veseli so prinesenih dobrot in raznih drugih sporočil od svojcev.

 

Nam je pa ta teden prinesel tudi 3 pozitivne dogodke. Dne 19. 11. 2020 smo prejeli donacijo papirnatih brisač podjetja LIDL Slovenija in Lions kluba Ljubljana Vega. Na isti dan smo prejeli tudi donacijo podjetja Sensilab, ki nam je doniralo izdelke Vitamin D3 4000IU za vse stanovalce in zaposlene. Obema donatorjema se iskreno zahvaljujemo. 20. 11. 2020 smo zaključili s presojo kakovosti po modelu E-Qalin. Presojevalci so nam sporočili, da nimajo večjih pripomb ali zadržkov. Svetovali so nekaj izboljšav in nam čestitali za naše delo, predvsem za srčnost in odnos do stanovalcev. Čakamo še končno poročilo, vseeno pa vam sporočamo, da nam je še enkrat uspelo.

 

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik

18. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

 1. 11. 2020 V DSO Ljubljana Vič – Rudnik nam virus na vsak način želi krojiti naš vsakdan

 

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

Razsežnost okužbe izven doma vpliva tudi na razsežnost okužbe v našem domu. Kljub temu, da upoštevamo vsa priporočila, spremljamo zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih, stanovalce po prihodih iz pregledov v bolnišnici nameščamo v karantene, uporabljamo zaščitno opremo, zaposleni ostajamo doma, ko smo v rizičnem stiku z okuženo osebo ali kdo od naših bližnjih čaka na bris, zaposleni delamo od doma … virus najde svojo pot, bodisi preko asimptomatskih posameznikov, bodisi na način, da stanovalci okužbe prinesejo iz bolnišnice.

 

Enota Bokalce

Dne 16. 11. 2020 smo zaradi pozitivne okužbe v drugem nadstropju stare hiše testirali vse stanovalce in zaposlene iz te bivalne enote. Pozitivnih je bilo 23 stanovalcev, za katere smo uredili rdečo cono v bivalni enoti C na drugem nadstropju, bivalni enoti A in B sta postali siva cona. Pozitivnih je bilo tudi 5 zaposlenih. Stanovalci in zaposleni se dobro počutijo, večina jih nima nobenih znakov koronavirusne bolezni. Vse stanovalce in zaposlene iz bivalnih enot A in B  v drugem nadstropju bomo po navodilu epidemiologinje ponovno testirali v ponedeljek 23. 11. 2020.

Dne 18. 11. 2020 smo zaradi potrjene okužbe v bivalni enoti A tretjega nadstropja testirali 16 stanovalcev in vse zaposlene, ki so v tej bivalni enoti delali od 15. 11. 2020 dalje. O rezultatih testiranja vas bomo obvestili v naših naslednjih sporočilih.

Na današnji dan tako v enoti Bokalce beležimo okužbo pri 65 stanovalcih, od tega je 1 na zdravljenju v bolnišnici, 11 stanovalcev je ozdravelo, kar nas še posebej veseli. Okuženih je tudi 18 zaposlenih, 7 zaposlenih je že ozdravelo in so se vrnili nazaj na delo. Številke se dnevno spreminjajo, okuženih je na današnji dan tako 18 % vseh stanovalcev in 8 % vseh zaposlenih.

 

V domu poskušamo po naših najboljših močeh o vseh spremembah zdravstvenega stanja, pozitivnih rezultatih brisov in preselitvah stanovalcev individualno obveščati svojce. Za informacije o trenutnem počutju lahko svojci pokličete:

 • Bivalna enota drugo nadstropje
  • Dušan Dumič, vodja tima – DMS, 01 4770 926, vsak delovni dan med 13 in 14.30 uro ali
  • Dežurna medicinska sestra 01 4770 644, vsak dan med 13 in 14.00 uro
 • Bivalna enota nova hiša
  • Ivanka Benko, vodja tima DMS, 01 4770 666, vsak delovni dan med 13 in 14.30 uro ali
  • Medicinska sestra v rdeči coni, 01 4770 722, vsak dan med 13.30 in 14.15 uro

 

V ostalih bivalnih enotah poteka obveščanje po ustaljenem urniku, prav tako lahko svojci naročate videoklice, kot je bilo opisano v prejšnjih sporočilih.

Stanovalci v bivalni enoti nova hiša so veseli pogovorov s psihoterapevtko. V domu pa smo tudi veseli, ko nam priznanje za dobro opravljeno delo izrečejo naši stanovalci. Njihova hvaležnost in izrazi zadovoljstva nam pomagajo zdržati te težke dni, v katere nas je prisil virus.

 

Enota Kolezija

V naslednjih dveh dneh bomo bivalnih enotah AII in C izvedli kontrolne brise pri stanovalcih in zaposlenih. Na današnji dan imamo tako v enoti Kolezija 31 okuženih stanovalcev in 14 zaposlenih, 12 stanovalcev je ozdravelo in so bili preseljeni v čisti del doma oz. belo cono, 3 stanovalci so na zdravljenju v bolnišnici. Na delo se je vrnilo tudi 14 zaposlenih. Številke se dnevno spreminjajo, okuženih je na današnji dan tako 18 % vseh stanovalcev in 12 % vseh zaposlenih.

Hvaležni smo, ker bomo lahko v naslednjih dneh stanovalcem, ki bodo izrazili željo, tudi v enoti Kolezija ponudili psihoterapevtsko pomoč v obliki razbremenilnih pogovorov.

 

V domu skrbimo tudi za ustrezno dezinfekcijo prostorov. Sobe, v katerih so bivali stanovalci, okuženi s koronavirisuno boleznijo, pred preselitvijo zdravega stanovalca vanje ustrezno razkužimo. Prav tako v nočnem času razkužujemo hodnike in na ta način preprečujemo, da bi se virus zadrževal v zraku ter se prenašal na stanovalce in zaposlene.

 

Veseli smo tudi vsakršne pomoči zunanjih sodelavcev, tako srednjih medicinskih sester iz Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna, zdravstvenih tehnikov iz ZD Ljubljana, prostovoljcev Območnega združenja rdečega križa Ljubljana, prostovoljcev Slovenske filantropije, ki nam pomagajo pri prevozih in pri delu v enoti Kolezija, redovnic Slovenske škofovske konference, zaposlenih LPP, ki nam pomagajo pri prevozih zaposlenih na delo in z dela. Iskrena hvala vsem, ki nam pomagate.

Hvala tudi vsem, ki nam pošiljate darove, dobre želje, nas spodbujate pri našem delu.

Prepričani smo, da bo prišel dan, ko bo virus obvladan in bodo zopet nastopili časi, ko se bomo lahko sproščeno, brez mask in raznih drugih ukrepov pogovarjali o čisto vsakdanjih stvareh. Želimo si, da ta dan kmalu pride.

 

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik

Obvestilo

Informacije o trenutnem počutju stanovalcev v enoti Bokalce, nova hiša (rdeča in siva cona), lahko prejmete pri DMS Ivanki Benko, 01 4770 666, ivanka.benko@dso-vic.si vsak delovni dan med 13. in 14.30 uro. Za informacije o počutju ostalih stanovalcev, ki so nastanjeni v stari hiši, uporabite ustaljene poti.

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik