Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev!

28.05.2020

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev!

Zelo smo veseli, da lahko svojci od 11. 5. 2020 dalje v obeh enotah ponovno obiskujete naše stanovalce. V skladu z epidemiološko sliko bomo v domu ustrezno prilagajali način izvajanja obiskov in ostalih dejavnosti. Po prejetih splošnih smernicah za normalizacijo življenja v domu bomo omogočili čim bolj pristen stik med stanovalcem in njegovim svojcem ob upoštevanju splošnih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prosimo vas, da nam pri tem pomagate tako, da spoštujete dana navodila in na obisk prihajate le, če ste zdravi.

Z veseljem tudi sporočamo, da nadaljujemo s postopno normalizacijo življenja v domu. V obeh enotah zunaj organiziramo različne dogodke (Rdeči noski, nastopi Slovenske filharmonije, orkestra RTV …). Stanovalci jih spremljajo v svojih sobah, na balkonih, terasah ali na vrtu na ustrezni razdalji. V obeh enotah poteka tudi individualno razgibavanje stanovalcev po sobah, kot ga predpišejo domske zdravnice, fizioterapevtke pa bodo nadaljevale tudi z izvajanjem dejavnosti v manjših skupinah ob upoštevanju ustreznih zaščitnih ukrepov. Delovni terapevti bodo nadaljevali s svojimi individualnimi dejavnostmi po bivalnih enotah oz. v primeru lepega vremena z dejavnostmi na prostem v manjših skupinah na primerni razdalji. Stanovalci pa se vedno znova razveselijo tudi sprehodov v spremstvu javnih delavcev v senzornem parku ali na vrtu.

Veseli nas tudi, da se število stanovalcev v enoti Bokalce, ki so pozitivni na koronavirus, zmanjšuje, na današnji dan sta le še dva. Za nami je težko obdobje, za katerega si želimo, da se nikoli ne ponovi. V zadnjih treh mesecih smo neprestano živeli v negotovosti in vse svoje dejavnosti prilagajali temu, da se koronavirus ne razširi po domu. Šli smo skozi različna obdobja, bili smo jezni in žalostni, da je okužba zašla tudi v naš dom. Vseeno pa smo ob tem tudi spoznali, da se lahko zanesemo na lastne vire, da zmoremo, če stopimo skupaj, se pogovarjamo in si pomagamo. Veliko zahval je bilo že izrečenih in napisanih, pa vendar vsem še enkrat velika zahvala, da ste bili z nami, nas bodrili in nas razumeli.

Veselimo se drobnih pozornosti in vseh uspehov, ki nam jih prinese vsak dan posebej.

Da ostanete zdravi, vam želi

ekipa DSO Ljubljana Vič-Rudnik

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev

22.05.2020

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev!

Zelo smo veseli, da lahko svojci od 11. 5. 2020 dalje v obeh enotah ponovno obiskujete naše stanovalce in vam ljube osebe. Do 31. 5. 2020 bomo v obeh enotah omogočili 492 obiskov na različnih lokacijah (v notranjih skupnih prostorih, na terasi oz. vrtu in izjemoma tudi ob postelji stanovalca). Izvedba obiskov zagotovo ni taka, kot bi si jo vsi želeli; je zelo zahtevna tako za stanovalce in svojce kot tudi za zaposlene, saj kljub uporabi ustrezne zaščitne opreme neposreden stik s stanovalcem ni priporočljiv.

Odločevalci so nam prisluhnili in omogočili bolj pristen stik med stanovalcem in njegovim svojcem. V času obiska bomo tako od 25. 5. 2020 dalje poskrbeli za večje spoštovanje zasebnosti in ob ustreznem razkuževanju omogočili tudi stisk roke. Še posebej nas veseli, če lahko stanovalcem ali svojcem uresničimo kakšno drobno željo (npr. na željo svojcev omogočimo stanovalcu priboljšek ali obisk na dan, ko stanovalec praznuje svoj osebni praznik). Iskrena hvala vsem obiskovalcem, da spoštujete vsa pravila, ki so na prvi pogled neživljenjska, vendar v trenutnih razmerah žal potrebna za zaščito zdravja vaših najbližjih. Tudi stanovalci so zelo veseli, da vas lahko ponovno vidijo in slišijo v živo.

Še vedno lahko v socialno službo sporočite svoje želje po videoklicu s svojimi najbližjimi. Obveščanje svojcev in informacije o počutju in zdravstvenem stanju potekajo po ustaljenih poteh.

Z veseljem tudi sporočamo, da nadaljujemo s postopno normalizacijo življenja v domu. V obeh enotah zunaj organiziramo različne dogodke (Rdeči noski, nastopi Slovenske filharmonije, orkestra RTV …). Stanovalci jih spremljajo v svojih sobah, na balkonih, terasah ali na vrtu na ustrezni razdalji. V obeh enotah poteka tudi individualno razgibavanje stanovalcev po sobah, kot ga predpišejo domske zdravnice, fizioterapevtke pa bodo začele tudi z izvajanjem dejavnosti v manjših skupinah ob upoštevanju ustreznih zaščitnih ukrepov. Delovni terapevti bodo nadaljevali s svojimi individualnimi dejavnostmi po bivalnih enotah oz. v primeru lepega vremena z dejavnostmi na prostem v manjših skupinah na primerni razdalji. Stanovalci pa se razveselijo tudi sprehodov v spremstvu javnih delavcev v senzornem parku ali na vrtu.

Veseli nas tudi, da se število stanovalcev, ki so pozitivni na koronavirus v enoti Bokalce, zmanjšuje, na današnji dan jih je šest. Temu primerno smo preuredili tudi prostore za sivo in rdečo cono, ki ju moramo zagotoviti v času, ko se svet spopada s koronavirusom. Selitve stanovalcev v sobe, kjer so bivali pred začetkom epidemije in pojavom koronavirusa v našem domu, bodo mogoče, ko v domu ne bo več treba zagotavljati ločenih con. Razmere zaradi koronavirusa so nas vse spremenile, a tudi to bo enkrat mimo in življenje se bo vrnilo v bolj običajne tirnice.

Veselimo se drobnih pozornosti in vseh uspehov, ki nam jih prinese vsak dan posebej.

Da ostanete zdravi, vam želi

ekipa DSO Ljubljana Vič-Rudnik

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev

15.05.2020

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

zaposleni smo zelo veseli, da imajo naši stanovalci od 11. 5. 2020 dalje v obeh enotah lahko ponovno neposreden stik s svojimi svojci. Ker nam vreme trenutno ni naklonjeno, obiske omogočamo v notranjih prostorih in izjemoma tudi v sobah, seveda ob uporabi ustrezne zaščitne opreme. Še posebej nas veseli, da lahko svojci obiščete stanovalce ravno na dneve, ko praznujejo svoje osebne praznike. Iskrena hvala vsem obiskovalcem, da spoštujete vsa pravila, ki so na prvi pogled neživljenjska, vendar v trenutnih razmerah žal potrebna za zaščito zdravja vaših najbližjih. Tudi stanovalci so zelo veseli, da vas lahko ponovno vidijo in slišijo v živo. Še vedno pa lahko v socialno službo sporočite svoje želje po videoklicu s svojimi najbližjimi.

Z veseljem tudi sporočamo, da smo pričeli s postopno normalizacijo življenja v našem domu. V enoti Kolezija smo tako 13. 5. 2020 pričeli z razdeljevanjem obrokov v glavni jedilnici, kar so stanovalci sprejeli z velikim veseljem in aplavzom. Prostor smo uredili tako, da je med stanovalci zagotovljena primerna razdalja, za veliko mizo sedita dva stanovalca po diagonali, za malo mizo pa samo en stanovalec. Stanovalci lahko prihajajo na obroke v jedilnico le, če so zdravi, na vhodu imajo na voljo aparat za razkuževanje rok. V obeh enotah tudi že poteka individualno razgibavanje stanovalcev po sobah, kot ga predpišejo domske zdravnice. 18. 5 2020 bosta fizioterapevtki v enoti Kolezija pričeli z nujnimi individualnimi terapijami, predpisanimi s strani zdravnika, tudi v prostorih fizioterapije, kjer so za izvajanje terapije na voljo ustrezni aparati. V prostoru bo naenkrat samo en stanovalec s terapevtko. Prav tako bodo z 18. 5. 2020 s svojimi dejavnostmi v enoti Bokalce ponovno pričeli delovni terapevti, ki bodo s stanovalci izvajali predvsem individualne dejavnosti oz. v primeru lepega vremena dejavnosti na prostem v manjših skupinah na primerni razdalji.

Prav tako bosta po urniku, kot je veljal pred epidemijo, od 18. 5. 2020 dalje svoje storitve v obeh enotah izvajali pedikerka in frizerka, in sicer izključno v za to namenjenem prostoru. V času izvajanja storitev bodo stanovalci in izvajalci morali nositi zaščitno masko, prav tako bo v prostoru istočasno prisoten samo en stanovalec. Obe izvajalki bosta pri svojem delu upoštevali smernice in navodila kot sicer veljajo pri tovrstnih izvajalcih v zunanjem okolju. Pred pričetkom izvajanja storitev jim bomo zmerili telesno temperaturo in storitve bosta lahko opravljali izključno zdravi. Naročanje pri obeh izvajalkah poteka na enak način kot pred epidemijo.

Veseli nas tudi, da se število stanovalcev, ki so pozitivni na korona virus v enoti Bokalce, zmanjšuje, na današnji dan jih je 9. Prav tako so vsi zaposleni od 4. 5. 2020 ponovno zdravi in so se v večini vrnili nazaj na delo. S ponosom tudi sporočamo, da so zdravniki iz UKC Ljubljana, ki so v času epidemije kakorkoli prihajali v stik z našim domom, prepoznali odlično delo vseh domskih zdravnikov in vseh zaposlenih v enoti Bokalce pri obvladovanju in zamejitvi širjenja okužbe s korona virusom. Od 11. 5. 2020 dalje lahko zaposleni ponovno uporabljajo javni prevoz in nemoteno prihajajo na delo. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo prostovoljcem Slovenske filantropije in Primožu Jamšku, s pomočjo katerih smo v času, ko je bil javni prevoz ukinjen, lahko nemoteno zagotavljali delovni proces, saj so prostovoljci izvedli veliko število prevozov naših zaposlenih na delo in z dela.

Da ostanete zdravi, vam želi

ekipa DSO Ljubljana Vič-Rudnik