Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev

22.05.2020

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev!

Zelo smo veseli, da lahko svojci od 11. 5. 2020 dalje v obeh enotah ponovno obiskujete naše stanovalce in vam ljube osebe. Do 31. 5. 2020 bomo v obeh enotah omogočili 492 obiskov na različnih lokacijah (v notranjih skupnih prostorih, na terasi oz. vrtu in izjemoma tudi ob postelji stanovalca). Izvedba obiskov zagotovo ni taka, kot bi si jo vsi želeli; je zelo zahtevna tako za stanovalce in svojce kot tudi za zaposlene, saj kljub uporabi ustrezne zaščitne opreme neposreden stik s stanovalcem ni priporočljiv.

Odločevalci so nam prisluhnili in omogočili bolj pristen stik med stanovalcem in njegovim svojcem. V času obiska bomo tako od 25. 5. 2020 dalje poskrbeli za večje spoštovanje zasebnosti in ob ustreznem razkuževanju omogočili tudi stisk roke. Še posebej nas veseli, če lahko stanovalcem ali svojcem uresničimo kakšno drobno željo (npr. na željo svojcev omogočimo stanovalcu priboljšek ali obisk na dan, ko stanovalec praznuje svoj osebni praznik). Iskrena hvala vsem obiskovalcem, da spoštujete vsa pravila, ki so na prvi pogled neživljenjska, vendar v trenutnih razmerah žal potrebna za zaščito zdravja vaših najbližjih. Tudi stanovalci so zelo veseli, da vas lahko ponovno vidijo in slišijo v živo.

Še vedno lahko v socialno službo sporočite svoje želje po videoklicu s svojimi najbližjimi. Obveščanje svojcev in informacije o počutju in zdravstvenem stanju potekajo po ustaljenih poteh.

Z veseljem tudi sporočamo, da nadaljujemo s postopno normalizacijo življenja v domu. V obeh enotah zunaj organiziramo različne dogodke (Rdeči noski, nastopi Slovenske filharmonije, orkestra RTV …). Stanovalci jih spremljajo v svojih sobah, na balkonih, terasah ali na vrtu na ustrezni razdalji. V obeh enotah poteka tudi individualno razgibavanje stanovalcev po sobah, kot ga predpišejo domske zdravnice, fizioterapevtke pa bodo začele tudi z izvajanjem dejavnosti v manjših skupinah ob upoštevanju ustreznih zaščitnih ukrepov. Delovni terapevti bodo nadaljevali s svojimi individualnimi dejavnostmi po bivalnih enotah oz. v primeru lepega vremena z dejavnostmi na prostem v manjših skupinah na primerni razdalji. Stanovalci pa se razveselijo tudi sprehodov v spremstvu javnih delavcev v senzornem parku ali na vrtu.

Veseli nas tudi, da se število stanovalcev, ki so pozitivni na koronavirus v enoti Bokalce, zmanjšuje, na današnji dan jih je šest. Temu primerno smo preuredili tudi prostore za sivo in rdečo cono, ki ju moramo zagotoviti v času, ko se svet spopada s koronavirusom. Selitve stanovalcev v sobe, kjer so bivali pred začetkom epidemije in pojavom koronavirusa v našem domu, bodo mogoče, ko v domu ne bo več treba zagotavljati ločenih con. Razmere zaradi koronavirusa so nas vse spremenile, a tudi to bo enkrat mimo in življenje se bo vrnilo v bolj običajne tirnice.

Veselimo se drobnih pozornosti in vseh uspehov, ki nam jih prinese vsak dan posebej.

Da ostanete zdravi, vam želi

ekipa DSO Ljubljana Vič-Rudnik