Obvestilo 30. 12. 2020

Spoštovani svojci in prijatelji stanovalcev,

V nedeljo, 27. 12. 2020 so zaposleni ZD Ljubljana, enota Vič v obeh enotah Doma cepili vse stanovalce, ki so izrazili željo in za cepljenje podali soglasje oz. so soglasje v skladu z veljavno zakonodajo podali njihovi ožji sorodniki. V obeh enotah se je cepilo 89 % vseh stanovalcev, ki v zadnjih treh mesecih še niso bili okuženi s Covid 19. Število prejetih odmerkov cepiva je omogočilo cepljenje le določenega števila zaposlenih, ki so se za cepljenje prijavili in podali svoje soglasje. Po navedbah Ministrstva za zdravje bomo do konca leta 2020 prejeli še manjkajoče število odmerkov cepiva in cepili tudi preostale zaposlene in stanovalce, ki bodo še naknadno izrazili interes za cepljenje. Stanovalci in zaposleni po cepljenju nimajo stranskih učinkov oz. so pri nekaterih le-ti izraženi le lokalno (boleča rama, rdečina na mestu vboda). V domu si želimo, da nam bo cepivo poleg upoštevanja varovalnih ukrepov omogočilo življenje, ki smo ga poznali pred epidemijo.

Na današnji dan imamo v enoti Bokalce okuženih 7 stanovalcev in 1 zaposlenega, v enoti Kolezija pa 1 stanovalca in 4 zaposlene. Skupno je v obeh enotah do današnjega dne ozdravelo 261 stanovalcev. Spodbuden je podatek, da smo zadnjo okužbo s Covid-19 v enoti Bokalce zabeležili 21. 12. 2020 in v enoti Kolezija 17. 12. 2020. Prav tako na rednih tedenskih testiranjih zaposlenih s hitrimi testi zaznamo zanemarljivo število okuženih, ki jih nemudoma izločimo iz delovnega procesa. Zaposleni testiranje jemljejo zelo resno, se ga udeležijo, četudi so tisti dan prosti in upoštevaje vse varnostne ukrepe in napotke.

V enoti Bokalce smo že pričeli s sprejemi novih stanovalcev, v enoti Kolezija bomo s sprejemi novih stanovalcev pričeli v prvi polovici meseca januarja.

V enoti Kolezija s 4. 1. 2021 spreminjamo protokol prinašanja paketov za stanovalce. Pakete lahko od ponedeljka do petka med 8 in 13 uro ustrezno označene dostavite na recepcijo doma. Zaposleni bomo poskrbeli, da jih bomo še isti dan predali stanovalcem. Prinesene stvari naj bodo kot do sedaj v originalni embalaži in v papirnatih vrečkah.

Stanovalci, ki bivajo v beli coni, lahko v obeh enotah koristijo storitve frizerke v skladu z veljavnim odlokom Vlade. Predvsem gospe so se zelo razveselile obiska frizerja.
Prav tako ste tako stanovalci kot svojci zelo veseli obiskov, še vedno pa ste vabljeni, da nam posredujete sporočila, ki jih bomo prenesli vašim najdražjim.

Učenci 3A razreda OŠ Valentina Vodnika iz Ljubljane so za stanovalce v enoti Bokalce v času šolanja na daljavo napisali osebna sporočila in narisali risbice. V pismih so se predstavili, napisali nekaj o sebi, kaj radi počnejo in zaželeli vse dobro. Zahvaljujemo se učencem in učiteljici Katarini Pavliha za čudovito gesto, ki je našim stanovalcem polepšala dan. V enoti Bokalce smo se določili, da kljub trenutni situaciji izvedemo projekt Skrinjica želja. Stanovalci tako javnim delavcem zaupajo svoje skrite želje, ki jih bomo v največji možni meri v naslednjih dneh poskušali uresničiti. Stanovalci so se razveselili tudi drobne pozornosti ob božiču in nastopa pomočnice za strokovne zadeve, ki je stanovalcem na predbožični dan igrala na violino.

V enoti Kolezija smo zaposleni ob pomoči zunanjih donatorjev izvedli obdarovanje stanovalcev ob novem letu. Ekipa sodelavcev je ob glasbeni spremljavi vsakemu stanovalcu podarila voščilnice z darilci in ob pesmi in plesu voščila veliko zdravja v novem letu. Gibalno neovirani stanovalci so zaplesali s člani naše ekipe, se zahvalili za voščilnice vsem zunanjim donatorjem in tako simbolično že vstopili v novo leto.
Glede na ugodno epidemiološko situacijo in opravljeno prvo cepljenje stanovalcev, ki še niso preboleli okužbe s Covid, se veselimo obeta nadaljnjih sproščanj obiskov, izhodov in obeta vrnitve v svoje sobe po ukinitvi rdeče cone na PD bivalni enoti.
Ob novem letu se najlepše zahvaljujemo psihoterapevtki Jolandi, ki stanovalcem pomaga v času Covid krize prebroditi najhujše trenutke soočanja z možnostjo okužbe, preselitvami zaradi vzpostavitve različnih con in ostalih psihičnih stisk. Stanovalcem veliko pomeni njena prisotnost v najtežjih trenutkih, njena opora in razumevanje. Veliko jim bo pomenilo sodelovanje z njo tudi v prihodnje.

Zahvaljujemo se prostovoljcem Slovenske Filantropije, ki so dnevno prisotni v domu, pomagajo stanovalcem pri razdeljevanju hrane, pripravljajo obiskovalce na vstop v dom in jih spremljajo do bivalnih enot k njihovim svojcem. Prostovoljci so v dom vnesli novo dinamiko in so postali nepogrešljivi del našega vsakdana, tako da si želimo sodelovanja z njimi tudi v novem letu.

Da ostanete zdravi,
vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik

22. 12. 2020 Cepljenje s cepivom proti SARS-CoV-2

22. 12. 2020 Cepljenje s cepivom proti SARS-CoV-2

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

Dočakali smo cepivo proti zahrbtnemu virusu Covid 19. Cepivo bo sprva namenjeno stanovalcem in zaposlenim v domovih starejših. V skladu z obvestilom Ministrstva za zdravje bomo s cepljenjem lahko pričeli po 27. 12. 2020. Vsak stanovalec/zaposleni, ki se bo za cepljenje odločil, bo cepljen z dvema odmerkoma cepiva v razmaku 21 dni. Izvedbo cepljenja v našem domu bo v sodelovanju z zaposlenimi doma zagotovil ZD Vič. Sprva bomo cepili stanovalce, pri katerih okužba z virusom SARS-CoV-2 v obdobju zadnjih treh mesecev pred cepljenjem še ni bila potrjena. Cepijo se lahko tudi stanovalci doma, ki so zaradi visoko tveganega stika opredeljeni kot stanovalci doma s sumom na okužbo z virusom, npr. stanovalci v sivi coni, če so brez znakov akutnih okužb. Strokovnjaki opozarjajo, da je visoka precepljenost edino zagotovilo za preprečitev širjenja virusa, zatorej vabimo vse stanovalce, pri katerih v obdobju zadnjih treh mesecev pred cepljenjem okužba še ni bila potrjena, da za cepljenje podajo svoje soglasje. Po zagotovilu strokovnjakov bomo na takšen način preprečili marsikatero smrt predvsem v ranljivi skupini ljudi, kamor sodijo tudi stanovalci našega doma.
Več informacij v zvezi s cepljenjem lahko dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Še vedno beležimo tako trend upadanja okuženih stanovalcev kot zaposlenih. Trenutno imamo v enoti Bokalce okuženih 3 % zaposlenih, v enoti Kolezija pa 2,5 % vseh zaposlenih. Pri izvajanju oskrbe in zdravstvene nege nam še vedno pomagajo prostovoljci OZ Rdečega križa Ljubljana, Slovenske filantropije, redovnice in zaposleni iz ZD Ljubljana, za kar smo jim zelo hvaležni.

V domu bomo do nadaljnjega tedensko izvajali testiranje s hitrimi testi za vse zaposlene in zunanje sodelavce doma. V obeh enotah konstantno izvajamo testiranja stanovalcev, pri katerih se pojavijo simptomi koronavirusne bolezni. Prav tako v skladu z navodili epidemiološke stroke izvajamo kontrolna testiranja vseh neokuženih stanovalcev v bivalnih enotah, kjer se je okužba pri stanovalcih ali zaposlenih že pojavila. Že tretji teden opažamo, da je pri kontrolnih brisih pozitivnih manj stanovalcev, kar je spodbuden podatek za vse nas. V enoti Kolezija imamo na današnji dan okuženih 8,5 % vseh stanovalcev, v enoti Bokalce pa 6 % vseh stanovalcev. Skupno je v obeh enotah do današnjega dne ozdravelo 232 stanovalcev.

V bivalni enoti drugo nadstropje v zadnjem tednu ne beležimo več novih okužb, zato bomo 5 stanovalcev, ki so še okuženi, preselili v rdečo cono tretjega nadstropja. V tem tednu bo tako bivalna enota drugo nadstropje postala zopet bela cona, stanovalci se bodo lahko postopoma vrnili v svoje sobe. Spremenil se bo tudi protokol obiskov, ki jih bomo za stanovalce drugega nadstropja po večini ponovno izvajali v prostoru pri dvigalu med enotama B in C. Stanovalci se bodo ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov lahko ponovno gibali v okolici doma in senzornem parku. Življenje se bo počasi vrnilo v dokaj ustaljene tirnice.
Še vedno pa ostaja rdeča cona v bivalni enoti 3B tretjega nadstropja, kjer so trenutno nastanjeni okuženi stanovalci.

V enoti Bokalce bomo v tem tednu pričeli s sprejemi novih stanovalcev po vnaprej določenem protokolu. Novosprejeti stanovalec bo najprej nameščen v sivo cono (razen če je prebolel koronavirusno bolezen), kjer ga bomo osmi dan po namestitvi ponovno testirali in ga glede na rezultat testa namestili v ustrezno sobo. V enoti Kolezija bomo s sprejemi novih stanovalcev pričeli predvidoma v mesecu januarju.
Stanovalci, ki bivajo v beli coni, so se v obeh enotah razveselili storitev frizerke in pedikerke. Z veseljem je bilo gledati predvsem gospe, kako so hitele z naročanjem, da bodo praznike lahko pričakale z urejeno frizuro.
V dom smo prejeli večje število voščilnic, ki jih bomo razdelili stanovalcem ter skupaj z njimi prebrali ročno napisana voščila. Za posredovane voščilnice se zahvaljujemo DEOS centru starejših Notranje Gorice (projekt Mala pozornost za veliko veselje), OŠ Vrhovci, Vrtcu Mojca in Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Spoštovani vsi, ki ste se z voščilnicami in lepimi mislimi spomnili naših stanovalcev, iskrena hvala za posredovane voščilnice. Iskrena zahvala tudi Studiu Moderna, ki nam je daroval Vitamin D za naše stanovalce in podjetju Prodent International d.o.o. za darovano sladko pecivo Marshmallow Cookies tudi za naše stanovalce.

V petek, 18. 12. 2020 je enoto Kolezija obiskala skupina predstavnic mednarodnega združenja žensk SILA, ki so pripravile donacijo božično-novoletnih voščilnic za vse stanovalke in stanovalce enote Kolezija in nekaj sladkih priboljškov za požrtvovalne zaposlene. Ob tej priložnosti se jim najlepše zahvaljujemo, še posebej pa gospe Ireni Debeljak za njeno vlogo koordinatorke med združenjem in domom.
V tem mesecu nas je kontaktiralo kar nekaj svojcev naših stanovalcev, ki so želeli pripraviti mala darilna presenečenja za tiste stanovalce, ki morda nimajo svojcev. Ker se je nabral kar lep kupček darilc, smo se odločili, da bomo pripravili darilne paketke z voščilnicami združenja žensk Sila za vse naše stanovalce. Darilca bomo stanovalcem razdelili ob glasbeni in plesni spremljavi zaposlenih v dneh pred božičem. Slike z obdaritve si boste lahko ogledali na facebook strani doma.
Stanovalci so veseli ponovne uvedbe obiskov kljub omejenemu času. Čas si krajšajo s prehodi po bivalnih enotah in domskem vrtu. Če ima kdo težave z ravnotežjem, ga spremljajo zaposleni.

Naj preostanek letošnjega leta mine predvsem v pričakovanju zaščite najranljivejših skupin s težko pričakovanim cepivom. Vse dobro in srečno 2021.

Da ostanete zdravi,
vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik

Zahvala Studiu Moderna

Zahvaljujemo se Studiu Moderna za velikodušno donacijo vitamina D za naše stanovalce in zaposlene.

Hvala vam.

Ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik