Obvestilo 30. 12. 2020

Spoštovani svojci in prijatelji stanovalcev,

V nedeljo, 27. 12. 2020 so zaposleni ZD Ljubljana, enota Vič v obeh enotah Doma cepili vse stanovalce, ki so izrazili željo in za cepljenje podali soglasje oz. so soglasje v skladu z veljavno zakonodajo podali njihovi ožji sorodniki. V obeh enotah se je cepilo 89 % vseh stanovalcev, ki v zadnjih treh mesecih še niso bili okuženi s Covid 19. Število prejetih odmerkov cepiva je omogočilo cepljenje le določenega števila zaposlenih, ki so se za cepljenje prijavili in podali svoje soglasje. Po navedbah Ministrstva za zdravje bomo do konca leta 2020 prejeli še manjkajoče število odmerkov cepiva in cepili tudi preostale zaposlene in stanovalce, ki bodo še naknadno izrazili interes za cepljenje. Stanovalci in zaposleni po cepljenju nimajo stranskih učinkov oz. so pri nekaterih le-ti izraženi le lokalno (boleča rama, rdečina na mestu vboda). V domu si želimo, da nam bo cepivo poleg upoštevanja varovalnih ukrepov omogočilo življenje, ki smo ga poznali pred epidemijo.

Na današnji dan imamo v enoti Bokalce okuženih 7 stanovalcev in 1 zaposlenega, v enoti Kolezija pa 1 stanovalca in 4 zaposlene. Skupno je v obeh enotah do današnjega dne ozdravelo 261 stanovalcev. Spodbuden je podatek, da smo zadnjo okužbo s Covid-19 v enoti Bokalce zabeležili 21. 12. 2020 in v enoti Kolezija 17. 12. 2020. Prav tako na rednih tedenskih testiranjih zaposlenih s hitrimi testi zaznamo zanemarljivo število okuženih, ki jih nemudoma izločimo iz delovnega procesa. Zaposleni testiranje jemljejo zelo resno, se ga udeležijo, četudi so tisti dan prosti in upoštevaje vse varnostne ukrepe in napotke.

V enoti Bokalce smo že pričeli s sprejemi novih stanovalcev, v enoti Kolezija bomo s sprejemi novih stanovalcev pričeli v prvi polovici meseca januarja.

V enoti Kolezija s 4. 1. 2021 spreminjamo protokol prinašanja paketov za stanovalce. Pakete lahko od ponedeljka do petka med 8 in 13 uro ustrezno označene dostavite na recepcijo doma. Zaposleni bomo poskrbeli, da jih bomo še isti dan predali stanovalcem. Prinesene stvari naj bodo kot do sedaj v originalni embalaži in v papirnatih vrečkah.

Stanovalci, ki bivajo v beli coni, lahko v obeh enotah koristijo storitve frizerke v skladu z veljavnim odlokom Vlade. Predvsem gospe so se zelo razveselile obiska frizerja.
Prav tako ste tako stanovalci kot svojci zelo veseli obiskov, še vedno pa ste vabljeni, da nam posredujete sporočila, ki jih bomo prenesli vašim najdražjim.

Učenci 3A razreda OŠ Valentina Vodnika iz Ljubljane so za stanovalce v enoti Bokalce v času šolanja na daljavo napisali osebna sporočila in narisali risbice. V pismih so se predstavili, napisali nekaj o sebi, kaj radi počnejo in zaželeli vse dobro. Zahvaljujemo se učencem in učiteljici Katarini Pavliha za čudovito gesto, ki je našim stanovalcem polepšala dan. V enoti Bokalce smo se določili, da kljub trenutni situaciji izvedemo projekt Skrinjica želja. Stanovalci tako javnim delavcem zaupajo svoje skrite želje, ki jih bomo v največji možni meri v naslednjih dneh poskušali uresničiti. Stanovalci so se razveselili tudi drobne pozornosti ob božiču in nastopa pomočnice za strokovne zadeve, ki je stanovalcem na predbožični dan igrala na violino.

V enoti Kolezija smo zaposleni ob pomoči zunanjih donatorjev izvedli obdarovanje stanovalcev ob novem letu. Ekipa sodelavcev je ob glasbeni spremljavi vsakemu stanovalcu podarila voščilnice z darilci in ob pesmi in plesu voščila veliko zdravja v novem letu. Gibalno neovirani stanovalci so zaplesali s člani naše ekipe, se zahvalili za voščilnice vsem zunanjim donatorjem in tako simbolično že vstopili v novo leto.
Glede na ugodno epidemiološko situacijo in opravljeno prvo cepljenje stanovalcev, ki še niso preboleli okužbe s Covid, se veselimo obeta nadaljnjih sproščanj obiskov, izhodov in obeta vrnitve v svoje sobe po ukinitvi rdeče cone na PD bivalni enoti.
Ob novem letu se najlepše zahvaljujemo psihoterapevtki Jolandi, ki stanovalcem pomaga v času Covid krize prebroditi najhujše trenutke soočanja z možnostjo okužbe, preselitvami zaradi vzpostavitve različnih con in ostalih psihičnih stisk. Stanovalcem veliko pomeni njena prisotnost v najtežjih trenutkih, njena opora in razumevanje. Veliko jim bo pomenilo sodelovanje z njo tudi v prihodnje.

Zahvaljujemo se prostovoljcem Slovenske Filantropije, ki so dnevno prisotni v domu, pomagajo stanovalcem pri razdeljevanju hrane, pripravljajo obiskovalce na vstop v dom in jih spremljajo do bivalnih enot k njihovim svojcem. Prostovoljci so v dom vnesli novo dinamiko in so postali nepogrešljivi del našega vsakdana, tako da si želimo sodelovanja z njimi tudi v novem letu.

Da ostanete zdravi,
vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik