Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

29.04.2020

Spoštovani svojci in vsi, ki vam je mar za naše stanovalce!

 Ker se zavedamo, da so osebni stiki stanovalcev z njihovimi bližnjimi izjemno pomembni, smo na strokovno komisijo, ki je pristojna za ustrezne strokovne podlage za izdajo navodil, naslovili pobudo, da preuči možnost varnih stikov ter nam v zvezi s tem čimprej tudi posreduje ustrezna navodila. Ko bomo navodila prejeli, vas bomo o tem nemudoma obvestili in stike tudi zagotovili.

Do prejetja ustreznih navodil bomo od 29. 4. 2020 dalje stanovalcem omogočili varne stike preko stekla. V enoti Bokalce bomo stike omogočili v stari hiši na vhodu iz ploščadi (zgornji vhod) in v novi hiši v čajni kuhinji desno, v enoti Kolezija pa pri oknu ob recepciji. Stike bomo posameznim stanovalcem omogočali 1 x tedensko ob delovnih dneh med 9 in 12 ter 13 in 15 uro po predhodni najavi v socialni službi doma. Za stanovalce, ki so zaradi koronavirusne bolezni nameščeni v izolaciji, bomo stike omogočili skozi okno sobe, kjer stanovalec prebiva, če mu to seveda dopušča trenutno zdravstveno stanje. Stike bomo po predhodni najavi v socialni službi doma izvedli 1 x tedensko, kot v zdravem delu doma.

Še vedno pa vabimo svojce, da nam sporočijo želje po video klicu v socialno službo, mogoče napišejo kakšno osebno sporočilo, pošljejo kakšno fotografijo, zaposleni v domu bomo poskrbeli, da bodo sporočila stanovalcem prebrana.

Skrb za stanovalce je v teh časih najbolj pomembna naloga vseh zaposlenih v našem domu. Zaposleni skrbno in profesionalno izvajamo vso potrebno oskrbo in zdravstveno nego ter jim poskušamo čim bolj polepšati dan. V času prvomajskih praznikov bodo glede na število zaporednih praznikov zaposleni razporejeni na delo v manjšem številu le 26. 4. in 3. 5., vse ostale praznične dni bo na delu enako število zaposlenih kot sicer ob delovnih dneh, da bomo lahko nemoteno izvedli delovni proces pri vseh stanovalcih.

Trenutno število oseb s potrjeno okužbo COVID-19 v našem domu: 12 stanovalcev in 1 zaposleni. 1 stanovalec je po dveh zaporednih negativnih brisih ozdravljen, prav tako so ozdravljeni 3 zaposleni. 21. 4. 2020 smo iz veselja, da so 4 stanovalci ozdravljeni, prehitro objavili število trenutno potrjenih oseb z okužbo COVID-19. V sistemu, v katerem ima zdravnica dostop do podatkov, so bili ti stanovalci na ta dan obarvani z zeleno barvo, kar pomeni, da so bili rezultati brisov negativni in postopek testiranja oz. analize vzorca zaključen, vendar pa po pojasnilih zdravstvenih delavcev, ki vnašajo in potrjujejo podatke, le-ti še niso bili zaključeni s strani pooblaščene osebe. Naslednji dan so bili žal pri treh stanovalcih brisi pozitivni, le eden je bil negativen. Zdravnica je o rezultatih obvestila svojce ter vsakemu posebej razložila razlog spremembe brisa.

Zaposleni dosledno upoštevamo vsa navodila in strokovne smernice, saj se zavedamo, da lahko le tako varno poskrbimo za stanovalce in v delovnem procesu ustrezno zaščitimo tudi sebe.

24. 4. 2020 smo v 75 domovih po Sloveniji zunaj doma na ustrezni razdalji in s predpisano zaščitno opremo izrazili nestrinjanje z enostranskimi odločitvami Ministrstva za zdravje z motom Nič o nas brez nas in naših stanovalcev. Ker ne želimo, da se domove pod krinko boja proti virusu preoblikuje v poceni negovalne bolnišnice z neustreznimi tehničnimi in kadrovskimi viri za izvedbo izolacij, povečane stroške pa prevali na pleča stanovalcev, bomo zahteve vseh domov v okviru Skupnosti socialnih zavodov Slovenije zbrali v peticiji, ki jo bo možno podpisati tako osebno kot prek spleta. Ko bo podpis peticije na voljo, vas bomo o tem obvestili.

Svojce ponovno prosimo, da za informacije o splošnem počutju stanovalcev pokličejo enkrat dnevno v posamezne bivalne enote, in sicer med 13.30 in 15.30 uro. Zaposleni vam bodo podali informacije v okviru svojih pristojnosti, za informacije o zdravljenju in predpisovanju terapij pa je pristojen zdravnik. Za informacije so vam vsak delovni dan med 13.00 in 14.30 uro po ustaljenih poteh dosegljivi tudi vodje tima DMS.

Vljudno vas prosimo, da za informacije o počutju pokličete le enkrat dnevno, saj vam zagotavljamo, da o vsaki spremembi zdravstvenega stanja vašega bližnjega vedno najprej pokličemo kontaktno osebo, ki ste jo navedli ob sprejemu. V teh dneh se moramo zaposleni zaradi trenutnih razmer namreč še bolj posvečati stanovalcem in skrbeti za njihovo dobro počutje, za kar smo prepričani, da je tudi vaša želja in da nas pri teh namerah podpirate.

Da ostanete zdravi, vam želi

ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik