20. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

  1. 11. 2020 Kako omejiti širjenje virusa?

 

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

v teh dneh smo bili velikokrat vprašani, kaj bi nam pomagalo omejiti širjenje virusa. Po našem skromnem laičnem prepričanju vsekakor boljša epidemiološka slika v okolju, orodje za odkrivanje okužbe pri asimptomatskih posameznikih (stanovalcih, zaposlenih …), ki nimajo nobenih znakov okužbe s Covid-19 in zunanje enote za Covid pozitivne stanovalce. Iz izkušenj drugih domov namreč izhaja, da je domovom, ki so okužene stanovalce umaknili iz domov, uspelo zamejiti širjenje okužbe ter organizirati delovni proces na način, da so se stanovalci lahko po ozdravitvi vrnili v svoje sobe, v sobe, ki jim pomenijo dom. Pozdravljamo periodično testiranje zdravstvenih delavcev na prisotnost virusa in zaupamo strokovnjakom, da je to pravo orodje za prepoznavanje okužbe pri asimptomatskih posameznikih. V teh časih je namreč zaupanje ključnega pomena in s tem, ko bodo teste izvajali za to usposobljene in imenovane zdravstvene ustanove, to zaupanje še bolj krepimo. Potrebujemo namreč podporo vseh deležnikov, nenazadnje tudi v smislu komuniciranja, da bomo zmogli, čeprav je v tem trenutku težko. Glede na epidemiološko stanje v državi je namreč verjetnost vdora okužbe v dom kljub upoštevanju vseh priporočil velika, iluzorno je pričakovati, da se to ne bo zgodilo. In ko okužba pride, se razširi, ker je takšna narava virusa, ker domovi niso grajeni za izvajanje tovrstne oskrbe, ker ne moremo v celoti preprečiti prenosa med stanovalci. Stanovalci v domu živijo, se obiskujejo, se rokujejo, si med seboj pomagajo, ker je to njihov dom in njihov način življenja. Virus se razširi kljub temu, da upoštevamo priporočila stroke in kljub temu, da delamo dobro. Delamo vse, kar je v naši moči, ker smo se naučili rokovati z osebno varovalno opremo in ker nam je mar.

 

Enota Bokalce

Dne 19. 11. 2020 smo izvedli kontrolne teste pri stanovalcih in zaposlenih prvega in drugega nadstropja bivalne enote nova hiša. Rezultati so bili žal pozitivni pri 39 stanovalcih in 5 zaposlenih. Na današnji dan tako v enoti Bokalce beležimo okužbo pri 108 stanovalcih, od tega je 1 na zdravljenju v bolnišnici, 11 stanovalcev je ozdravelo, kar nas še posebej veseli. Okuženih je tudi 25 zaposlenih, 7 zaposlenih je že ozdravelo in so se vrnili nazaj na delo. Številke se dnevno spreminjajo, okuženih je na današnji dan tako 29 % vseh stanovalcev in 10,7 % vseh zaposlenih.

Stanje v drugih bivalnih enotah je zaenkrat stabilno, v zadnjem dnevu v drugih bivalnih enotah ne beležimo dodatnih okužb pri stanovalcih.

Večina okuženih je brez kakršnikoli znakov okužbe. Stanovalci so veseli videoklicev in stikov s svojimi svojci na daljavo preko balkona, veseli so prinesenih dobrot in raznih drugih sporočil, poslanih slik, pozdravljajo pogovore s psihoterapevtko, ki prihaja v dom enkrat tedensko. Zaposleni z veliko mero sočutja pristopajo k stanovalcem, se jim predstavijo, ko stopajo v stik z njimi. Stanovalcem tudi veliko pomeni, da kljub temu, da so zaposleni oblečeni v osebno varovalno opremo, vedo, kdo se pogovarja z njimi.

 

V domu poskušamo po naših najboljših močeh o vseh spremembah zdravstvenega stanja, pozitivnih rezultatih brisov in preselitvah stanovalcev individualno obveščati svojce. Za informacije o trenutnem počutju lahko svojci pokličete:

 

Bivalna enota drugo nadstropje

Dušan Dumič, vodja tima – DMS, 01 4770 926, vsak delovni dan med 13 in 14.30 uro ali

Dežurna medicinska sestra 01 4770 644, vsak dan med 13 in 14.00 uro

 

Bivalna enota nova hiša

Ivanka Benko, vodja tima DMS, 01 4770 666, vsak delovni dan med 13 in 14.30 uro ali

Medicinska sestra v rdeči coni, 01 4770 722, vsak dan med 13.30 in 14.15 uro

 

V ostalih bivalnih enotah poteka obveščanje po ustaljenem urniku, prav tako lahko svojci naročate videoklice, kot je bilo opisano v prejšnjih sporočilih.

 

Enota Kolezija

Dne 19. 11. 2020 in 20. 11. 2020 smo bivalnih enotah AII in C izvedli kontrolne brise pri stanovalcih in zaposlenih. V navedenih bivalnih enotah so bili izvidi pozitivni pri 7 stanovalcih. Na današnji dan imamo tako v enoti Kolezija 36 okuženih stanovalcev in 13 zaposlenih, 17 stanovalcev je ozdravelo in so bili preseljeni v čisti del doma oz. belo cono, 2 stanovalca sta na zdravljenju v bolnišnici. Na delo se je vrnilo tudi 19 zaposlenih. Številke se dnevno spreminjajo, okuženih je na današnji dan tako 18 % vseh stanovalcev in 10 % vseh zaposlenih.

 

Tudi v enoti Kolezija stanovalci pozdravljajo ponujeno psihoterapevtsko pomoč v obliki razbremenilnih pogovorov. Veseli so videoklicev, veseli so prinesenih dobrot in raznih drugih sporočil od svojcev.

 

Nam je pa ta teden prinesel tudi 3 pozitivne dogodke. Dne 19. 11. 2020 smo prejeli donacijo papirnatih brisač podjetja LIDL Slovenija in Lions kluba Ljubljana Vega. Na isti dan smo prejeli tudi donacijo podjetja Sensilab, ki nam je doniralo izdelke Vitamin D3 4000IU za vse stanovalce in zaposlene. Obema donatorjema se iskreno zahvaljujemo. 20. 11. 2020 smo zaključili s presojo kakovosti po modelu E-Qalin. Presojevalci so nam sporočili, da nimajo večjih pripomb ali zadržkov. Svetovali so nekaj izboljšav in nam čestitali za naše delo, predvsem za srčnost in odnos do stanovalcev. Čakamo še končno poročilo, vseeno pa vam sporočamo, da nam je še enkrat uspelo.

 

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik