25. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

  1. 11. 2020 – V mislih na praznični december

 

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

življenje in delo v domu potekata prilagojeno trenutnim razmeram. Kot v celotni državi, moramo tudi v domu upoštevati omejitve, ki nam jih svetuje in priporoča zdravstvena stroka. Omejitve smo težko sprejeli, še vedno se nam zdijo nevsakdanje, pa vendar jih v največji možni meri upoštevamo, v okviru omejitev iščemo najboljše možnosti, da dostojno in varno poskrbimo za naše stanovalce. Svojci nas sprašujete, o čemer si vse od pojava epidemije že v prvem valu belimo glave tudi v domu, kako vsaj malo razvedriti stanovalce, jim dneve naredite vsakdanje in »normalne«, ohranjati njihovo psihofizično kondicijo. Želite si, da vaši bližnji ne bi trpeli in da ne bi bili osamljeni, predvsem pa, da bi se tisti, ki to še zmorejo, gibali. Vaše želje so legitimne in človeške in enako si seveda želimo tudi v domu, da preživimo ta zahrbten virus s čim manj škode. Izpad zaposlenih zaradi okužbe s Covid-19 (enota Bokalce 9 % vseh zaposlenih, enota Kolezija 15 % zaposlenih) nadomeščamo oz. dopolnjujemo z novimi zaposlitvami, s študentskim delom, prostovoljci Slovenske filantropije (prevozi na delo, transport hrane in hranjenje v enoti Kolezija) in prostovoljci OZ RK Ljubljana (izvajanje osnovne in socialne oskrbe v obeh enotah), redovnicami, zato, da v največji možni meri opravimo večino storitev, kot so jih bili stanovalci vajeni pred pojavom virusa. Skupinskih aktivnosti žal ne moremo izvajati, zato stanovalcem v okviru danih možnosti nudimo storitve individualno (sprehodi, zaposlitvene aktivnosti) in jih posedamo po programu. Seveda si stanovalci želijo druženja, obiskov drug drugega, klepeta ob kavici v skupnih prostorih, parku, na kar pa bomo morali še malo počakati. Stanovalce obveščamo o novicah, ki jih objavimo na spletni strani, o svojih stiskah se lahko v obeh enotah pogovorijo s psihoterapevtkama. Ob stiku s stanovalcem se predstavimo, da nas spoznajo po glasu.

 

V domu že razmišljamo, kako stanovalcem pričarati vsaj malo prazničnega vzdušja prihajajočih praznikov, kako z okrasitvami, kakšnim nastopom na zunanjih površinah, kako bo z decembrskim vrvežem. Po besedah predstojnice infekcijske klinike bo letošnji december precej drugačen od prejšnjih in mi si želimo, da tudi od decembrov v prihodnih letih. Vsakoletnih skupinskih praznovanj torej ne bomo mogli izvesti, bomo pa našli način, da bo december vsaj malo podoben prazničnemu decembru.

 

Okuženi stanovalci so v obeh enotah nastanjeni v rdečih conah, v enoti Bokalce v bivalnih enotah nova hiša in 2. nadstropje, v enoti Kolezija v bivalni enoti pritličje D. V enoti Bokalce je na današnji dan okuženih 28 % vseh stanovalcev, v enoti Kolezija pa 17 %, v domu pa smo neizmerno veseli, da je v obeh enotah ozdravelo že 60 stanovalcev in da pri večini stanovalcev bolezen poteka v milejši obliki. Iskreno nam je žal za vsak težji potek bolezni in za vsakega stanovalca, ki izgubi boj z boleznijo.

 

Zaposleni v našem domu so srčni in zvesti ljudje. V letošnjem letu beležimo kar 43 zaposlenih, ki delajo bodisi v domu bodisi imajo skupne delovne dobe 10, 20, 30 ali 40 let. 10 zaposlenih je takšnih, ki so dopolnili 40 let delovne dobe, 3 zaposleni vso delovno dobo vseskozi delajo v našem domu. Tudi na ta način vam naši zaposleni sporočajo, da jim je mar za stare ljudi in da s ponosom in vso skrbnostjo skrbijo za starostnike. Ob tem jim v domu izrekamo velik poklon, prav tako smo se jih ob jubileju spomnili z drobno pozornostjo.

 

V tem tednu smo stanovalci in zaposleni pričeli uživati darovan vitamin D podjetja Sensilab. Seveda smo se v skrbi za naše stanovalce o aplikaciji vitamina D posvetovali z domskima zdravnicama, da bo uživanje prehranskega dopolnila za naše stanovalce varno.

 

Vsi državljani v teh dneh potrebujemo spodbudne misli in besede, zato iskrena zahvala vsem, ki nam stojite ob strani. Iskrena hvala svojcem za izražene pohvale, postavljena vprašanja, iskrena hvala vsem zunanjim sodelavcem za njihovo nesebično in zelo potrebno pomoč. Zaposleni vam obljubljamo, da se bomo skupaj z vsemi zunanjimi sodelavci potrudili, da bomo za stanovalce poskrbeli na čim bolj običajen način.

 

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik