Spoštovani svojci in prijatelji stanovalcev,

Dne 27. 1. 2021 je ZD Ljubljana, enota Vič – Rudnik v obeh enotah Doma izvedel drugo cepljenje druge skupine zainteresiranih, med katerimi so bili večinoma zaposleni iz različnih služb Doma. Za cepljenje se je v obeh enotah odločila večina stanovalcev ter manjši del zaposlenih. Za zaposlene bomo v naslednjih dneh organizirali informativno predavanje o učinkih in koristnosti cepljenja, saj verjamemo, da bo boljša obveščenost pripomogla tudi k lažjemu odločanju za cepljenje proti Covid-19.

Ker je večina stanovalcev cepljenih že z drugim odmerkom, kar po zagotovilih strokovnjakov predstavlja skoraj 95 % zaščito pred okužbo s Covid-19, smo se odločili, da v obeh enotah ob upoštevanju vseh ukrepov z 28. 1. 2021 ponovno vzpostavimo prehranjevanje v jedilnicah po bivalnih enotah. Stanovalcem bomo omogočili prehranjevanje tudi v jedilnici v enoti Kolezija, kjer bomo ob upoštevanju vseh zakonskih določb in ukrepov odprli tudi kavarnico. Stanovalci si zelo želijo druženja v manjših skupinah, zato bomo znotraj bivalnih enot oblikovali različne manjše skupine, v okviru katerih bomo stanovalcem omogočili skupinske aktivnosti ter skupinsko rehabilitacijo. Individualno rehabilitacijo pa glede na stopnjo nujnosti izvajamo vseskozi ne glede na to, v kateri coni je stanovalec nastanjen. Dnevi se daljšajo in vreme bo postopoma postalo bolj prijazno, zato v okviru individualnih sprehodov že omogočamo stanovalcem več preživljanja časa zunaj.

V Domu še vedno tedensko izvajamo hitro testiranje zaposlenih, zunanjih sodelavcev in prostovoljcev in ob morebitnem odkritju okuženega zaposlenega le-tega nemudoma odstranimo z delovnega procesa. Prav tako iz delovnega procesa odstranimo tudi zaposlene, ki so bili z okuženim sodelavcem v tesnem rizičnem stiku. V enoti Kolezija trenutno nimamo okuženih stanovalcev in zaposlenih, v enoti Bokalce imamo okužene 4 zaposlene in 1 stanovalca, ki je bil ob premestitvi iz drugega doma nameščen v sivo cono in ni prišel v stik z ostalimi stanovalci in zaposlenimi, ki delajo v beli coni Doma.

Obiski v obeh enotah potekajo po vnaprejšnji najavi, nivo zaščitne opreme obiskovalca je odvisen od epidemiološke slike v domu. Pakete za stanovalce lahko svojci ustrezno označene dostavite vsak dan od ponedeljka do petka med 8 in 13 uro na recepcijo doma. Zaposleni bomo poskrbeli, da jih bomo še isti dan predali stanovalcem. Prinesene stvari naj bodo kot do sedaj v originalni embalaži in v papirnatih vrečkah.

Enota Kolezija naslednji teden praznuje 39 let delovanja. Ob obletnici delovanja bomo izdali glasilo, stanovalce bomo pogostili s priboljški, vsakoletno praznovanje pa prestavili na toplejše mesece, ko ga bomo lahko izvedli na vrtu enote Kolezija.

Cepljenje v obeh enotah doma izvaja izvajalec osnovne zdravstvene dejavnosti, in sicer ZD Ljubljana, enota Vič – Rudnik. Stanovalci, ki se še niso cepili proti novem koronavirusu in si to želijo, svoj interes sporočilo v obe ambulanti doma na naslednje kontakte:
– V enoti Bokalce: Snežana Miletič, 01 4770 613, vsak delovni dan med 8 in 10 uro ali na elektronski naslov
snezana.miletic@dso-vic.si
– V enoti Kolezija: Nataša Bečiragič, 01 4770 512, vsak delovni dan med 12 in 14 uro ali na elektronski naslov
natasa.drevensek@dso-vic.si

Pred izvedbo cepljenja mora stanovalec oz. njegov zakoniti zastopnik oz. osebe, ki so sposobne odločanja o sebi in so dopolnile 18 let v izključujočem vrstnem redu, kot ga določa Zakon o pacientovih pravicah podati soglasje. Soglasje se v primeru cepljenja proti koronovirusu poda ob prvem cepljenju in velja za oba odmerka cepiva.

Da ostanete zdravi
vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik