Spoštovani svojci in prijatelji stanovalcev,

Ob rednem izvajanju cepljenj zainteresiranih stanovalcev in zaposlenih, ki ga izvaja ZD Ljubljana, enota Vič-Rudnik, vam sporočamo, da smo se odločili za sprostitev obiskov z določenimi omejitvami v obeh enotah.

Ob tem se vam, svojcem in stanovalcem doma, najlepše zahvaljujemo za odgovorno ravnanje in upoštevanje navodil v zvezi s preprečevanjem okužb s Covid 19. Hvala svojcem za sodelovanje pri pridobivanju soglasij za cepljenje in razumevanje ob omejitvah obiskov in izhodov stanovalcev. Tudi vaše odgovorno ravnanje in vaša pomoč sta prispevala k temu, da nimamo več novih okužb s Covid 19 pri stanovalcih.

Zato bomo predvidoma v prihodnjem tednu, to je od 22. 2. 2021 sprostili obiske naših stanovalcev. Na obiske boste lahko ponovno prihajali brez predhodne najave, vse dni v tednu, tudi ob vikendih in praznikih v času od 9.30 do 18.30 ure. Prosimo vas, da na vhodu pri recepciji upoštevate priporočeno razdaljo in talne oznake. V dom vstopajte posamično, v avli pred recepcijo se lahko zadržujeta istočasno samo 2 osebi, zato vas prosimo, da ostali svojci počakate zunaj. Obiskovalci boste ob vstopu v dom še vedno povprašani po svojem zdravstvenem stanju, izmerili vam bomo telesno temperaturo, razkužili si boste roke in podpisali boste ustrezno izjavo (izjava je objavljena na spletni strani doma www.dso-vic.si in si jo predhodno lahko natisnete ter izpolnjeno prinesete s seboj). Prosimo vas, da na obisk pridete le, če ste zdravi, če niste bili v stiku z okuženimi ali osebami, ki so v karanteni in če niste bili na rizičnem območju. Odsvetujemo vam obiske vsaj 14 dni po vrnitvi iz tujine oz. če ste bili v tesnem stiku z osebo, ki je bila v tujini oz. ji je bila odrejena karantena. V času gibanja po domu vas prosimo, da ves čas nosite zaščitno primerno in čisto kirurško masko, si razkužujete roke in se zadržujete pri svojem bližnjem.

Še vedno bodo tako veljale določene omejitve, predvsem za zaščito tistih stanovalcev, ki se zaradi različnih vzrokov do sedaj še niso cepili. Obiski znotraj doma (v sobah stanovalcev in v skupnih prostorih) bodo mogoči za 1 zdravo osebo 1x dnevno na stanovalca, izven doma (na vrtu oz. v parku doma) pa omejitve glede števila oseb ni, še vedno pa ostaja obisk 1x dnevno.

Vse osebe, ki prihajajo na obisk, se morajo zglasiti v recepciji zaradi preverjanja zdravstvenega stanja. Pri tem vas obveščamo, da je v dvo ali več posteljnih sobah možen samo en obisk istočasno. Če se zgodi, da se na obisku srečata dva svojca, vas prosimo, da obisk izvedete izven sobe ali da počakate, da se prvi obisk v sobi zaključi.

Obiski v izolaciji, karanteni: V primeru, da je vaš svojec v izolaciji oz. karanteni, vas prosimo, da obisk predhodno najavite v socialno službo doma, in sicer:

v enoti Bokalce na

mojca.mikolic@dso-vic.si ali tel. št. 01 4770 633,

matej.peteh@dso-vic.si ali tel. št. 01 4770 912,

branka.drobnic@dso-vic.si ali tel. št. 01 4770 604.

V enoti Kolezija

lidija.glivar@dso-vic.si ali tel. št. 01 4770 518,

blaz.bernik@dso-vic.si ali tel. št. 01 4770 516.

Ob prihodu vas bomo zaščitili z ustrezno osebno varovalno opremo, da boste lahko varno obiskali svojega bližnjega in vas pospremili do sobe. Po končanem obisku vam bo osebje pomagalo pri slačenju osebne varovalne opreme ter vas pospremilo iz bivalne enote. Obisk bo praviloma časovno neomejen, predlagamo pa vam, da na obisk v izolacijo zaradi vaše varnosti prihajate le izjemoma.

Prinos osebnih predmetov JE dovoljen. Živila naj bodo v originalni embalaži v primernih količinah, odsvetujemo prinašanje hitro pokvarljivega blaga. Prinašanje paketov v recepciji doma je še vedno možno kot do sedaj.

V Domu imamo ničelno toleranco do vsakršnega fizičnega, verbalnega ali drugega nasilja, zato vas prosimo, da ste ob prihodu v dom strpni in spoštljivi. Z doslednim upoštevanjem ukrepov bomo lahko poskrbeli za varnost stanovalcev, svojcev in zaposlenih in na ta način omogočili, da bo dom za obiskovalce odprt.

Stanovalci se v obeh enotah lahko družijo v manjših skupinah, ki smo jih oblikovali znotraj bivalnih enot, v njih je stanovalcem omogočena skupinska aktivnost ter skupinska rehabilitacija. Individualno rehabilitacijo pa glede na stopnjo nujnosti izvajamo vseskozi ne glede na to, v kateri coni je stanovalec nastanjen. Dnevi se daljšajo in vreme bo postopoma postalo bolj prijazno, zato v okviru individualnih sprehodov že omogočamo stanovalcem več preživljanja časa zunaj.

V Domu še vedno tedensko izvajamo hitro testiranje zaposlenih, zunanjih sodelavcev in prostovoljcev in ob morebitnem odkritju okuženega zaposlenega le-tega nemudoma odstranimo iz delovnega procesa. Prav tako iz delovnega procesa odstranimo tudi zaposlene, ki so bili z okuženim sodelavcem v tesnem rizičnem stiku.

Stanovalci, ki se še niso cepili proti novem koronavirusu oziroma novo sprejeti stanovalci, ki si to želijo, svoj interes lahko sporočijo v obe ambulanti doma na naslednje kontakte:

– V enoti Bokalce: Snežana Miletič, 01 4770 613, vsak delovni dan med 8 in 10 uro ali na elektronski naslov: snezana.miletic@dso-vic.si
– V enoti Kolezija: Nataša Bečiragič, 01 4770 512, vsak delovni dan med 12 in 14 uro ali na elektronski naslov: natasa.drevensek@dso-vic.si

Pred izvedbo cepljenja mora stanovalec oz. njegov zakoniti zastopnik oz. osebe, ki so sposobne odločanja o sebi in so dopolnile 18 let v izključujočem vrstnem redu, kot ga določa Zakon o pacientovih pravicah podati pisno soglasje. Soglasje se v primeru cepljenja proti koronovirusu poda ob prvem cepljenju in velja za oba odmerka cepiva.

Veselimo se ponovnega srečanja z vami in postopne normalizacije življenja v Domu.

Da ostanete zdravi vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič-Rudnik

Prilagamo še izjavo o zdravstvenem stanju, ki si jo lahko natisnete in izpolnite tudi doma ter ob prihodu na obisk v Dom dopišete še izmerjeno telesno temperaturo:

izjava, 19.2.21