11. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

Enota Bokalce

V zadnjih petih dneh smo v enoti Bokalce po navodilu epidemiologinje izvedli večje število brisov za razjasnitev epidemiološke slike v domu. Od 36 odvzetih brisov pri stanovalcih v različnih bivalnih enotah, je bilo od zadnjega javljanja 6 brisov pozitivnih. Vsi pozitivni stanovalci so nastanjeni v bivalni enoti nova hiša, ki je razen pritličja levo (rdeča cona) še vedno v celoti siva cona. Od 14 odvzetih brisov pri zaposlenih, je bilo še 6 zaposlenih pozitivnih. Na današnji dan tako beležimo okužbo pri 20 stanovalcih in 14 zaposlenih. V četrtek, 12. 11. 2020 bomo po navodilu epidemiologinje izvedli kontrolno brisanje pri vseh tistih stanovalcih in zaposlenih v vseh bivalnih enotah, katerim so bili prvi brisi odvzeti 5. 11. 2020.

 

Stanovalci, ki bivajo v bivalni enoti nova hiša, so zaradi negotovosti, ki jih prinaša virus, precej vznemirjeni. Ker so stiske pri stanovalcih velike, bomo v naslednji dneh vzpostavili psihoterapevtsko pomoč. Stanovalci bodo imeli določen del dneva predvidoma cel teden možnost pogovora in s tem razbremenitve s psihoterapevti diplomanti sistemske terapije. Zdravstveno stanje stanovalcev je sicer stabilno, po večini se le slabo počutijo, nekateri imajo glavobol, zopet drugi malo povišano telesno temperaturo in pa znake prehlada, 1 stanovalec potrebuje za pomoč pri dihanju dodaten kisik, 2 sta na zdravljenju v bolnišnici. V domu smo z najemom koncentratorjev kisika poskrbeli, da bo blaženje simptomov stanovalcem, ki bodo potrebovali tovrstno pomoč, lažje. Stanovalci so se zelo razveselili dodatnega sadja in ostalih priboljškov, ki jim jih proti plačilu prinašamo dvakrat tedensko, prav tako zelo radi vsak dan spijejo pripravljeno kavo. Dnevno skrbimo, da prejemajo zadostne količine tekočine, prav tako je zdravnica vsem ponovno predpisala D3 kapljice.

 

Razumemo, da svojci želite čim več informacij o svojih najbližjih, da vas skrbi, kako je za njih poskrbljeno in kako se počutijo. Sporočamo vam, da vas bomo o morebitnem poslabšanju zdravstvenega stanja, napotitvi v bolnišnico, nemudoma obvestili, kot je bila to tudi dosedanja praksa. Vljudno vas naprošamo, da za informacije o počutju pokličete DMS Ivanko Benko na 01 4770 666, vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 13 in 14.30 uro. Izven teh ur zaradi izvajanja delovnega procesa DMS žal ne bo dosegljiva za dajanje informacij o počutju stanovalcev. Za vse informacije, ki se ne tičejo zdravstvenega stanja in počutja stanovalca, pa prosimo, da kontaktirate socialno službo doma.

Predlagamo vam, da svoje najbližje kontaktirate po ustaljenih poteh ali pa naročite video klic v socialni službi, in sicer:

 

 

Video klic s stanovalci v rdeči coni izvedejo zaposleni v rdeči coni in je mogoč vsak dan med 13.30 in 14.00 uro, video klice v sivi in beli coni izvajajo javni delavci po vnaprejšnji najavi preko dneva.

 

Dostava paketov

Našim stanovalcem lahko po posebnem protokolu dostavljate različne nepokvarljive stvari. Vljudno vas prosimo, da upoštevate način oddaje predmetov:

  • Nujne potrebščine, za katere menite, da jih vaš svojec želi ali potrebuje, lahko prinesete vsak ponedeljek in četrtek med 9. in 17. uro.
  • Dostavite lahko npr. toaletne potrebščine, baterije za slušni aparat, mobilni telefon, revije, zimska oblačila in tudi živila, ne pa hitro pokvarljivih stvari. Vsi predmeti morajo biti tovarniško (originalno) zapakirani.
  • Predmete zapakirajte v papirnato vrečko/ovoj.
  • Vrečka mora biti označena z nalepko/napisom z imenom in priimkom stanovalca, ki mu je namenjena ter bivalno enoto, v kateri biva.
  • Vrečko odložite na mizo pred glavnim vhodom doma.

Vaš paket bomo varno shranili in dostavili stanovalcu po 72 urah. Vsi paketi, ki bodo k nam prispeli v ponedeljek, bodo stanovalcem razdeljeni v petek v dopoldanskem času, paketi, ki bodo prispeli v četrtek, pa bodo razdeljeni stanovalcem v ponedeljek v dopoldanskem času. Prav tako bomo poskrbeli, da bodo oblačila oprana, po potrebi oštevilčena in dostavljena stanovalcem.

Prosimo vas, da ne prinašate denarja. Če stanovalec karkoli potrebuje, lahko to dobi iz naše kavarnice. Nakup se zabeleži in bo obračunan skupaj z mesečnimi stroški oskrbe.

Prosimo tudi, da skrivaj ne vnašate paketov in da ne vstopate v fizičen stik s stanovalci.

 

Ob vstopu na območje doma morate nositi zaščitno obrazno masko in upoštevati vse ostale ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe s koronavirusom (razkuževanje rok, biti morate zdravi, vsaj 14 dni niste bili v stiku z okuženimi ali osebami, ki so v karanteni, niste bili na tveganem območju).

 

Zaradi okužbe pri zaposlenih imamo v domu velike izzive z organiziranjem delovnega procesa. Za kadrovsko pomoč smo poleg ZD Ljubljana, iz katerega je prišel v pomoč 1 zdravstveni tehnik pripravnik, obrnili tudi na Rdeči križ Slovenije – OZ Ljubljana. Pričakujemo, da bomo v naslednjih dneh deležni pomoči laičnih delavcev, ki bodo ustrezno usposobljeni za izvajanje neposredne pomoči našim stanovalcem v zdravem delu doma. Za vsakršno pomoč smo neizmerno hvaležni in se iskreno zahvaljujemo prostovoljcem in sekretarki RKS-OZ Ljubljana ga. Emi Verbnik za hiter odziv in pripravljenost pomagati.

Smo pa veseli in hvaležni, da nas bodo v četrtek, 12. 11. 2020 v dopoldanskih urah ponovno prišli obiskat Rdeči noski. Stanovalci bodo njihovo predstavo spremljali na varni razdalji. Verjamemo, da jim bo njihov nastop v teh časih pričaral vsaj malo nasmeha na obraz in jim polepšal dan.

 

Enota Kolezija

Po navodilu epidemiološke službe smo dne, 9. 11. 2020 ponovno odvzeli brise vsem stanovalcem, ki bivajo v bivalnih enotah DI in DII. Z veseljem sporočamo, da so bili rezultati vseh brisov negativni in sta bivalni enoti DI in DII od tega dne dalje bela cona. Na današnji dan imamo tako v enoti Kolezija 26 okuženih stanovalcev in 11 zaposlenih, 4 stanovalci so ozdraveli in bodo preseljeni v čisti del doma oz. belo cono, 2 stanovalca sta na zdravljenju v splošni bolnišnici. Okuženi stanovalci so nameščeni v rdečo cono. 6 zaposlenih je že ozdravelo in se vrnilo na delo, prav tako pričakujemo, da se bo v roku enega tedna na delo vrnilo še 6 sodelavcev.

Zaradi izbruha okužbe v bivali enoti AII je le ta do nadaljnjega siva cona. Med 6. in 8. 11. 2020 smo v tej bivalni enoti zabeležili 7 pozitivnih stanovalcev, ki so bili po pozitivnem brisu premeščeni v rdečo cono, njihovi svojci pa obveščeni o rezultatu brisa in premestitvi.

Pozorno spremljamo zdravstveno stanje stanovalcev, jim merimo telesno temperaturo in opazujemo druge znake ter ob vsaki spremembi nemudoma obvestimo domsko zdravnico oz. v času njene odsotnosti urgentno službo. Dnevno skrbimo, da prejemajo zadostne količine tekočine, prav tako je zdravnica vsem ponovno predpisala D3 kapljice.

V domu smo z najemom koncentratorjev kisika poskrbeli, da bo blaženje simptomov stanovalcem, ki bodo potrebovali tovrstno pomoč, lažje. Stanovalci so se zelo razveselijo priboljškov in kave. Izjemno so veseli tudi vsakršnih pozdravov svojih najbližjih. Vabimo vas, da jim kaj spodbudnega napišete, naj jim vnuki in vnukinje narišejo kakšno risbico. V domu bomo poskrbeli, da bodo stanovalci vaša sporočila prejeli.

Naročanje videoklicev in dostava paketov poteka po postopkih opisanih v prejšnjih naših sporočilih.

 

Se pa v teh časih dogajajo tudi lepe stvari, ki jih želimo podeliti z vami. V enoti Bokalce smo seveda na varni razdalji in ob upoštevanju vseh ukrepov praznovali 103. rojstni dan stanovalke, najstarejše v enoti Bokalce. Gospa se je zelo razveselila torte, voščil, šopka in penine. Kljub temu, da je tale koronavirus velika nadloga, nas je zaposlene tudi zelo povezal. Znamo stopiti skupaj, si pomagati in brez težav zamenjati delovno področje, če to nalagajo razmere. Hvala zaposlenim v delovni terapiji v obeh enotah ter fizioterapiji v enoti Kolezija za pomoč pri izvajanju neposredne pomoči stanovalcem. S tem pokažete veličino in krepite klimo ter pomagate spreminjati kulturo, predvsem pa udejanjate naše poslanstvo skozi oblikovane vrednote.

Zaposleni iz obeh Covid ekip sporočajo, da je delo v pogojih, v katerih delajo, težko in da je 12-urni delovni dan izjemno dolg in naporen. Vendar z vsakim dnem, ki ga opravijo, vedo, da smo bližje cilju, ko korone ne bo več. In enkrat je ne bo več. Hvala vsem zaposlenim, ki prihajate na delo, upoštevate vse predpisane ukrepe, opravljate svoje delo in vedno znova predlagate, kaj je še za narediti. To je energija, ki nas drži pokonci, to je energija zmagovalcev, kot to zna DSO Vič.

Lepe zgodbe pišete tudi svojci, ki nam dnevno pošiljate spodbudne besede, se veselite z nami in ste žalostni, ko se stvari ne odvijajo tako, kot ste pričakovali. Verjamemo, da je težko, vendar smo v tej stiski skupaj z vami. Ne moremo vam stisniti roke, ne moremo vas objeti, smo pa ves čas v mislih z vami in vam želimo, da neprijetni trenutki čim prej minejo. Hvaležni smo vam za vašo potrpežljivost in razumevanje dane situacije.

 

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik