6. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

V enoti Bokalce smo danes, 6. 11. 2020 prejeli rezultate včerajšnjih brisov stanovalcev in zaposlenih iz bivalne enote nova hiša. Od 122 odvzetih brisov pri stanovalcih je 14 pozitivnih, od 28 odvzetih brisov pri zaposlenih je 8 pozitivnih. Na današnji dan tako beležimo okužbo s koronavirusno boleznijo pri 14 stanovalcih in 8 zaposlenih. V naslednjih dneh je pričakovati povečanje števila okužb pri stanovalcih in zaposlenih, ki so bili v visoko rizičnem stiku z okuženimi stanovalci. Vsaj tako kažejo naše dosedanje izkušnje in dognanja epidemiološke stroke. Zdravstveno stanje določenim stanovalcem namreč ne dopušča razumevanja trenutne situacije, prav tako stanovalci bivanje v domu doživljajo kot svoje domovanje in se temu primerno kljub neprestanemu opozarjanju in usmeritvam osebja tudi vedejo. Stanovalcem smo čez poletje večkrat predstavili varovalne ukrepe, jim prikazali ustrezno higieno rok in nošnjo obrazne maske, nekateri so to sprejeli z razumevanjem, zopet drugi so bili do ukrepov skeptični.

Od vseh testiranih stanovalcev so imeli le trije stanovalci znake, ki so značilni za koronaviruno bolezen, pri zaposlenih znakov pred testiranjem nismo zaznali. Zaposleni, ki imajo pozitiven test na koronavirusno bolezen, so od danes dalje doma in se počutijo dobro. Želijo si čimprejšnje vrnitve nazaj na delo. Navedena dejstva pričajo, kako nepredvidljiv je virus, s katerim se srečujemo zadnjih osem mesecev. Zato sem hvaležna zaposlenim, ki upoštevajo strokovna priporočila glede uporabe osebne varovalne opreme in so dosledni pri opazovanju svojega zdravstvenega stanja. Iskrena hvala.

 

V pritličju nove hiše levo in po potrebi tudi v jedilnici v pritličju bomo organizirali rdečo cono, kamor bomo namestili okužene stanovalce. Stanovalci se zaenkrat počutijo dobro, le z negotovostjo in skrbjo spremljajo trenutno dogajanje, zato se bomo potrudili, da bodo premestitve čim manj neprijetne, predvsem pa bomo poudarili, da je trenutno premeščanje stanovalcev začasno. V rdečo cono bomo premestili tudi 3 stanovalce, ki so bili v preteklih dneh zaradi lažje organizacije sive in rdeče cone v enoti Bokalce ter možnosti prenosa okužbe nameščeni v rdečo cono v enoti Kolezija. Prostore rdeče in sive cone so si ogledali tudi predstavniki koordinacijske skupine za ljubljansko regijo. Pri pregledu so ugotovili, da smo v domu organizacijo rdeče in sive cone izvedli optimalno v skladu z danimi možnostmi.

 

Po navodilu epidemiološke stroke se do nadaljnjega ne izvajajo novi sprejemi stanovalcev, obiski in izhodi stanovalcev so omejeni, že z zaprtjem doma smo ukinili storitve frizerja in pedikerja. Ukinjene so vse skupinske aktivnosti, stanovalcem bomo oskrbo in zdravstveno nego nudili v njihovih sobah, stanovalci bivalne enote nova hiša se morajo do razjasnitve epidemiološkega stanja zadrževati znotraj prostorov nove hiše, za stanovalce stare hiše pa bomo izvajali individualne aktivnosti vključno s sprehodi v spremstvu zaposlenih na območju doma. V pomoč pri izvajanju tovrstnih aktivnosti so nam sodelavci delovne terapije in javnih del. Kljub temu, da se stanovalci zadržujejo po svojih sobah, jih bomo zaradi vzdrževanja fizičnega stanja po programu še vedno posedali in jim omogočali, da bodo dogajanje zunaj spremljali skoz okno. Stanovalcem bomo z naslednjim tednom dvakrat tedensko dostavljali naročeno sadje – jabolka, banane in mandarine. Nakup se bo zabeležil in bo obračunan skupaj z mesečnimi stroški oskrbe.

 

Razmere, v katerih delujemo, so zelo nepredvidljive, zato smo veseli vsakršne pomoči zunanjih sodelavcev. Lahko si predstavljate, da je odvzem 150 brisov zelo velik organizacijski in časovni zalogaj, zato smo izjemno hvaležni trem delavkam ZD Ljubljana, enota Vič-Rudnik, ki so nam včeraj priskočile na pomoč pri jemanju brisov. Iskrena hvala tudi koordinatorju dr. Rajku Vajdu, ki ureja dodatno kadrovsko pomoč zdravstvenih delavcev. Življenje je malo lažje, če veš, da lahko računaš na ljudi okoli sebe. Prav tako smo glede na razmere že usklajen tim z domsko zdravnico dr. Janjo Demšar in epidemiologinjo dr. Ondino Jordan. Njune strokovne usmeritve nam olajšajo delo in v teh negotovih razmerah dajo občutek varnosti. Občudujemo tudi regionalne koordinatorje, ki si vedno vzamejo čas, ko je potrebno pregledati prostore, preveriti potek čistih in nečistih poti … Iskrena hvala.

 

Ker predvidevamo, da bo še prihajajo do izpada kadra, smo se ponovno obrnili na ZD Ljubljana, Društvo študentov medicine in Zbornico-Zvezo za dodatno kadrovsko pomoč. Njihove odgovore pričakujemo v naslednjih dneh.

 

Enota Kolezija

Po potrjeni okužbi s koronavirusno boleznijo pri stanovalcu v bivalni enoti AII v četrtek, 5. 11. 2020 smo po navodilu epidemiološke službe dne, 6. 11. 2020 odvzeli brise vsem preostalim 33 stanovalcem na AII in 20 zaposlenim, ki so v zadnjih dneh delali v tej bivalni enoti in so bili v tesnem stiku z okuženim stanovalcem. Brisi so pozitivni pri 5-ih stanovalcih, rezultate brisov zaposlenih še čakamo. Na današnji dan imamo tako v enoti Kolezija 30 okuženih stanovalcev in 13 zaposlenih. Okuženi stanovalci bodo nameščeni v rdečo cono.

 

Dostava paketov v obeh conah poteka po postopku, opisanem v prejšnjih sporočilih, prav tako lahko v socialni službi naročite videoklice.

 

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik