5. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

5. 11. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik, enota Bokalce

 

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

Po potrjeni okužbi s koronavirusno boleznijo pri stanovalcu v bivalni enoti nova hiša v sredo, 4. 11. 2020 smo po navodilu epidemiološke službe dne, 5. 11. 2020 odvzeli brise vsem preostalim 122 stanovalcem v novi hiši in vsem zaposlenim, ki so bili od ponedeljka, 2. 11. 2020 do danes v tesnem stiku z okuženim stanovalcem oz. so bili razporejeni na delo v to bivalno enoto. Ko bomo prejeli rezultate brisov, bomo svojce o morebitnih pozitivnih izvidih individualno obvestili. Na današnji dan imamo tako v enoti Bokalce 2 okužena stanovalca, eden je že od konca septembra v bolnišnici, kjer se je tudi okužil s koronavirusno boleznijo, drugi stanovalec pa je trenutno premeščen v rdečo cono v enoto Kolezija. Pri zaposlenih na današnji dan ne beležimo okužb s koronavirusno boleznijo. V naslednjih dneh je pričakovati povečanje števila okužb pri stanovalcih in zaposlenih, ki so bili v visoko rizičnem stiku z okuženim stanovalcem. Vsaj tako kažejo naše dosedanje izkušnje in dognanja epidemiološke stroke.

 

Celotna bivalna enota nova hiša je po navodilu epidemiologinje siva cona. V ta namen smo uredili ustrezne poti blaga in storitev ter se za pregled prostorov in varno izvajanje naše dejavnosti povezali z območno epidemiologinjo in skupino koordinatorjev. Ponovno smo poučili zaposlene o ustrezni uporabi OVO. Za stanovalce v 12-urnem delavniku skrbijo stalni zaposleni, ki pri svojem delu uporabljajo popolno zaščitno opremo, v nočnem času smo na delo razpisali še dodatno srednjo medicinsko sestro, da bo za stanovalce čim bolje poskrbljeno. Ker je domska kavarnica zaradi navedenih razmer od 5. 11. 2020 zaprta, prav tako ni mogoča uporaba aparatov za napitke in prehrambene izdelke, bomo stanovalcem nove in stare hiše dnevno ponudili kavo, prav tako bomo poskrbeli, da bodo prejeli več sadja ter predpisane odmerke vitamina D po navodilih domske zdravnice. Stanovalce bomo še naprej posedali na invalidski voziček, da bodo v največji možni meri ohranili svojo psihofizično kondicijo in jih spodbujali k individualnim aktivnostim v njihovih sobah. Stanovalci se zaenkrat počutijo dobro, le dva stanovalca imata trenutno povišano telesno temperaturo. Počutje in zdravstveno stanje stanovalcev vseskozi spremljamo zaposleni, kot tudi domska zdravnica dr. Janja Demšar. Zdravnica vam bo tudi odgovorila na vprašanja o zdravljenju vaših sorodnikov vsak torek od 7.00 do 8.00 brez predhodne najave in vsak četrtek od 12.00 do 13.00 po predhodnem naročilu preko ambulante. Informacije o trenutne počutju stanovalcev v novi hiši lahko prejmete pri Ivanki Benko, 01 4770 666 vsak delovni dan med 13 in 14.30 uro. Za informacije o počutju ostalih stanovalcev, ki so nastanjeni v stari hiši, uporabite ustaljene poti.

Javna delavca, ki sta zaposlena v novi hiši, bosta poskrbela, da boste lahko s svojimi svojci vzpostavili kontakt preko videopovezave. Videoklic lahko za vse stanovalce enote Bokalce naročite v socialni službi doma:

 

Mojca Mikolič, mojca.mikolic@dso-vic.si, 01 4770 633

Matej Peteh, matej.peteh@dso-vic.si, 01 4770 912

 

Obiski in izhodi stanovalcev so še vedno omejeni, zatorej vljudno naprošamo svojce, da na noben način ne prihajate v neposreden fizičen stik s svojimi najdražjimi. Lahko si pomahate preko balkona ali terase, jim napišete kakšno sporočilo, ki ga bomo zaposleni prenesli stanovalcem. Dnevno varstvo se ne izvaja, prav tako so glede obiskov mogoče le izjeme pri umirajočem stanovalcu do 15 minut ena zdrava oseba naenkrat.

 

Dostava paketov

Od četrtka, 5. 11. 2020 lahko našim stanovalcem po posebnem protokolu dostavljate različne nepokvarljive stvari. Vljudno vas prosimo, da upoštevate način oddaje predmetov:

  • Nujne potrebščine, za katere menite, da jih vaš svojec želi ali potrebuje, lahko prinesete vsak ponedeljek in četrtek med 9. in 17. uro.
  • Dostavite lahko npr. toaletne potrebščine, baterije za slušni aparat, mobilni telefon, revije, zimska oblačila in tudi živila, ne pa hitro pokvarljivih stvari. Vsi predmeti morajo biti tovarniško (originalno) zapakirani.
  • Predmete zapakirajte v papirnato vrečko/ovoj.
  • Vrečka mora biti označena z nalepko/napisom z imenom in priimkom stanovalca, ki mu je namenjena ter bivalno enoto, v kateri biva.
  • Vrečko odložite na mizo pred glavnim vhodom doma.

 

Vaš paket bomo varno shranili in dostavili stanovalcu po 72 urah. Vsi paketi, ki bodo k nam prispeli v ponedeljek, bodo stanovalcem razdeljeni v petek v dopoldanskem času, paketi, ki bodo prispeli v četrtek, pa bodo razdeljeni stanovalcem v ponedeljek v dopoldanskem času. Prav tako bomo poskrbeli, da bodo oblačila oprana, po potrebi oštevilčena in dostavljena stanovalcem.

 

Prosimo vas, da ne prinašate denarja. Če stanovalec karkoli potrebuje, lahko to dobi iz naše kavarnice. Nakup se zabeleži in bo obračunan skupaj z mesečnimi stroški oskrbe.

 

Ob vstopu na območje doma morate nositi zaščitno obrazno masko in upoštevati vse ostale ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe s koronavirusom (razkuževanje rok, biti morate zdravi, vsaj 14 dni niste bili v stiku z okuženimi ali osebami, ki so v karanteni, niste bili na tveganem območju).

 

Virus žal ne izbira svojih poti in tako je »vdrl« tudi v enoto Bokalce. Sprašujemo se, zakaj, kako, od kje in na kakšen način. Na veliko postavljenih vprašanj nimamo odgovorov, vemo pa, da zmoremo dostojno poskrbeti za naše stanovalce, jim nuditi ustrezno oskrbo in zdravstveno nego ter rehabilitacijo, četudi do razjasnitve epidemiološke slike v sobah naših stanovalcev. Ker nam je mar.

 

Za vsa vaša vprašanja smo dosegljivi na tel. št. 01 4770 633 (Mojca Mikolič), 01 4770 912 (Matej Peteh), 01 4770 603 (mag. Barbara Purkart), 01 4770 666 (Ivanka Benko), 01 4770 612 (Ana Štefančič) in 01 4770 601 (mag. Melita Zorec).

Da ostanete zdravi,
vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik