8. 12. 2020 Razmere v DSO Ljubljana Vič – Rudnik

  1. 12. 2020 Dobri možje nas počasi in zagotovo vodijo proti luči na koncu tunela

 

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev,

 

Praznični december smo pričeli s prižigom lučk na Miklavžev večer ter drobno pozornostjo za stanovalce in zaposlene na dan svetega Miklavža. S stanovalci se tudi poveselimo, z njimi zapojemo in zaplešemo, pri tem nas niti osebna varovalna oprema ne ovira. Glede na epidemiološko sliko in napovedi strokovnjakov se ukrepi, ki veljajo za splošno populacijo, žal še ne bodo sproščali. Kljub temu smo v domu skrbno pregledali vsa priporočila strokovnjakov ter oblikovali protokol za vsaj delno izvedbo obiskov v vseh conah. Obiske bomo v obeh enotah postopoma delno pričeli sproščati predvidoma že v tem tednu, protokol obiskov bo drugačen za belo ter sivo/rdečo cono. Svojci boste o obiskih obveščeni preko spletne strani, FB profila in po elektronski pošti. Vsekakor se bomo potrudili, da bo v mesecu decembru vsak stanovalec deležen vsaj enega obiska svojega najbližjega. Verjamemo, da nam bo s skupnimi močmi to uspelo.

 

Spodbuden je tudi podatek, da tudi na današnji dan beležimo že več takšnih zaposlenih, ki so preboleli koronavirusno bolezen in so se vrnili nazaj na delo kot okuženih zaposlenih. Trenutno imamo v enoti Bokalce okuženih 4 % vseh zaposlenih in v enoti Kolezija 12 % vseh zaposlenih. Z nami še vedno vztrajajo prostovoljci OZ Rdečega križa Ljubljana, Slovenske filantropije, redovnice, za kar smo jim zelo hvaležni.

Zaposlene že od vsega začetka pojava virusa v našem domu redno testiramo v okviru rednih in kontrolnih testiranj stanovalcev posameznih bivalnih enot. V naslednjem tednu pa načrtujemo pričetek izvajanja hitrih testov za vse zaposlene. Zaradi kadrovske stiske v domu in ker smo prepričani, da morajo naši zaposleni prvotno poskrbeti za potrebe naših stanovalcev, smo takoj po objavi Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVD-19 pričeli z iskanjem zunanjega izvajalca za izvedbo hitrih testov za zaposlene. Z izvajanjem hitrih testov pri vseh zaposlenih bomo pričeli v naslednjem tednu, v tem tednu pa tudi pri zaposlenih nadaljujemo s kontrolnimi testiranji s PCR testi. Od Ministrstva za zdravje smo namreč prejeli priporočila, še vedno pa ne vemo, katere teste smemo uporabljati, kako je s povračilom plačila testov nad priporočeno vrednostjo MZ …

 

V obeh enotah konstantno izvajamo testiranja stanovalcev, pri katerih se pojavijo simptomi koronavirusne bolezni. Prav tako v skladu z navodili epidemiološke stroke izvajamo kontrolna testiranja vseh neokuženih stanovalcev v bivalnih enotah, kjer se je okužba pri stanovalcih ali zaposlenih že pojavila. V zadnjem tednu opažamo, da je pri kontrolnih brisih pozitivnih manj stanovalcev, kar je spodbuden podatek za vse nas. V enoti Kolezija imamo na današnji dan okuženih 12 % vseh stanovalcev, podatek je tudi v enoti Bokalce v primerjavi s prejšnjim tednom spodbudnejši, saj je okuženih 20 % vseh stanovalcev. Skupno je v obeh enotah do današnjega dne ozdravelo 158 stanovalcev.

Ker želimo stanovalce čim manj seliti, smo konec prejšnjega tedna organizirali še eno rdečo cono v bivalni enoti 3C za stanovalce tretjega nadstropja. Ugotavljamo namreč, da je za stanovalce bolje, da ostanejo znotraj poznanega okolja, med zaposlenimi, ki so jim blizu in so jih navajeni. Tako lažje preživijo stiske izolacije in nedruženja s sostanovalci, še posebej, če se pojavijo tudi znaki koronavirusne bolezni. Menimo tudi, da je spodbuden podatek, da v enoti Bokalce kar 87 %, v enoti Kolezija pa 65 % stanovalcev bolezen preboleva v blažji obliki.

 

Val skupina d.o.o. nam je v preteklem tednu darovala 1000 ffp2 mask, za kar se iskreno zahvaljujemo. Stanovalci in zaposleni že pridno uživamo odmerke Vitamina D, ki nam ga ja darovalo podjetje Sensilab.

Dedek Mraz intenzivno kliče svoje pomočnike, da bodo razdelili drobno pozornost otrokom zaposlenih v okviru projekta Družini prijazno podjetje, upokojenim sodelavcem pa smo namesto tradicionalnega novoletnega druženja poslali voščilnice z iskrenim voščilom in željo, da nam bo leto 2021 bolj naklonjeno tudi pri organiziranju skupinskih aktivnosti, ki so bile v letošnjem letu močno okrnjene. Svojci – prve kontaktne osebe ste pri računih za mesec november prejeli Novičnik, v katerem so informacije, za katere ocenjujemo, da so za vas zanimive in jih potrebujete. Še vedno pa velja, da nas pokličete, nam pišete, če imate kakršnokoli vprašanje. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

 

Da ostanete zdravi,

vam želi ekipa DSO Ljubljana Vič – Rudnik